Frattini şi Rehn, pe poziţii divergente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa europeană a comentat neînţelegerile dintre comisarii europeni

Bătălia ce s-a dus în "conclavul comisarilor" înainte de definitivarea Raportului de monitorizare a României şi Bulgariei nu a trecut neobservată în presa europeană. Poziţiile cele mai divergente asupra deciziei privind data aderării celor două state în UE le-au avut comisarul european pentru Justiţie, Franco Frattini, şi omologul său pentru Extindere, Olli Rehn.
Franco Frattini, care deţine portofoliul Justiţiei, domeniu în care Bulgariei i se reproşează că are încă probleme, s-a opus amânării până în septembrie-octombrie a deciziei privind data aderării celor două state. Frattini, care a felicitat recent Sofia pentru "progresele uriaşe" realizate în reformarea justiţiei, s-a pronunţat pentru o decizie clară a Comisiei Europene în cadrul raportului, privind aderarea ambelor ţări la 1 ianuarie 2007, scrie EUObserver. La polul opus, comisarul pentru Extindere, Olli Rehn, le-a spus colegilor că o amânare a deciziei privind data aderării până în toamnă ar oferi Executivului european o pârghie de control şi presiune asupra Sofiei şi Bucureştiului. şeful Comisiei Europene a venit cu soluţia de compromis, adică aderarea în 2007, dar condiţionată.

Ziarele germane şi-au schimbat impresia despre România
Poate pentru prima oră în ultimii ani, presa germană din ultimele zile a arătat un interes şi o simpatie neobişnuite pentru România, recunoaşte şi Radio France Internationale. "România nu mai doreşte să fie casa săracilor din Europa" a titrat "Die Welt". Publicaţia apreciază eforturile ministrului justiţiei, Monica Macovei, care a reuşit să schimbe culoarea "cartonaşului roşu" acordat anul trecut de CE. Acelaşi ziar îl citează pe ministrul român de externe, Mihai-Răzvan Ungureanu, care declara: "Aveţi grijă, aici se naşte un viitor tigru!" RFI menţionează că, în ultima vreme, presa germană a criticat Bulgaria pentru întârzierea reformelor, dar faţă de România a manifestat "o atenţie şi o simpatie aproape ieşite din comun". "Frankfurter Allgemeine Zeitung" scria că amânarea aderării cu un an este exclusă, iar clauza de salvgardare ar putea rămâne doar un mijloc de presiune.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite