Fraţii Micula dau tonul la disponibilizări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajaţii European Food & Drinks şi Transilvania General Import Export stau cu sufletul la gură sperând ca îşi vor păstra locurile de muncă măcar pe perioada sărbătorile de iarnă.

Peste 30% dintre angajaţii fraţilor Ioan şi Viorel Micula, proprietarii grupului European Food & Drinks, Scandic Distileries şi Transilvania General import Export cu circa 8.400 de angajaţi, ar putea fi trimişi în şomaj, pentru a face faţă crizei financiare.
Fabrica de bere, afectată deja
Primii care au de suferit de această restructurare de personal sunt angajaţii fabricii de bere, care şi-a restrâns drastic activitatea. ”Nimeni nu ne spune oficial nimic. Ştim că urmează ca o parte din noi să fim daţi afară. Prin birouri se vorbeşte de o reducere de personal de 30%. Toate vin acum, în prag de sărbători. Frumos cadou ne fac”, se plânge M.R., o angajată.  Angajaţii holdingului patronat de fraţii Ioan şi Viorel Micula spun că nu există criterii clare pe baza cărora vor fi disponibilizaţi oamenii. ”Efectiv intră în birouri şi ne întreabă câte persoane suntem. Apoi ne spun că vom rămâne jumătate”, susţine o angajată din Oradea. “Cine-i de încredere rămâne, adică cine-i din familie sau rudă cu ei, restul zboară”, mai spune angajata. Ea spune că după sărbătorile de iarnă ar putea avea loc foarte mari disponibilizări şi că déjà s-au făcut concedieri la firma de audit şi de resurse umane.

Concedieri raportate

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă a fost informată că urmează să fie disponibilizaţi 67 de persoane de la fabrica de PET-uri. ”Avem şi noi semnale cu privire la disponibilizările masive de pe platformele industriale de la Rieni şi Sudrigiu, însă până în acest moment nu ni s-a comunicat nimic oficial”, susţin surse din conducerea AJOFM Bihor. Ioan Micula infirmă însă spusele angajaţilor săi. ”Mai oprim activitatea, mai dăm drumul, dar ce se bagă în gură o să se vândă tot timpul. Băutura şi mâncarea nu o să fie afectate de criza financiară. Oamenii o să cumpere în continuare. Politica de personal o adaptăm după situaţie”, susţine Ioan Micula.

Şomeri la Ştei

Ideea de a rămâne fără un loc de muncă îi sperie pe angajaţii holdingului. Platformele industriale din Rieni şi Sudrigiu sunt printre singurele locuri de muncă pentru bihorenii din zona Şteiului. ”Nu ştiu ce vom face. Locuri de muncă în zonă nu prea sunt. E o zonă monoindustrială şi platforma era sursa de venit a familiei noastre”, spune Vasile Drug, un angajat al fraţilor Micula, de la Rieni. Vântul disponibilizării ce bate prin firmele fraţilor Micula se simte tot mai tare şi în instituţiile de presă patronate de Ioan şi Viorel Micula. Disponibilizări de personal ar urma să se facă şi la TTV Bihor şi posibil şi la ziarele locale. 

Firmele European Food & Drinks au avut anul trecut afaceri cumulate de 882,5 milioane. Numărul angajaţilor depăşea 8400 de angajaţi. Din ei 3.500 de angajaţi sunt pe  platforma industrială din Ştei şi 4000 la firma de distribuţie Transilvania General Import Export. Pe lângă fabricile de bere, băuturi răcoritoare, pet-uri, alcoo şi produse alimentare, fraţii Micula au firmă de turism, hoteluri în Stâna de Vale şi pe litoral, posturi de radio, tv şi  publicaţii în presa scrisă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite