Fratii Iancu vor sa inhate iarasi Solventul Timisoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a incalcat legea pentru a sustine interesele patronilor timisoreni ai firmei VGB Invest. Intr-un proces in care ar fi trebuit sa-si

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a incalcat legea pentru a sustine interesele patronilor timisoreni ai firmei VGB Invest. Intr-un proces in care ar fi trebuit sa-si apere propriile interese, institutia a luat partea fratilor Marin si Octavian Iancu.
Gestul autoritatii le pune, practic, pe tava celor doi magnati combinatul Solventul, pe care tot ei l-au bagat in faliment. Firma va putea sa preia din nou Solventul, desi, in momentul lichidarii, nu a respectat integral conditiile din caietul de sarcini. Construita in 1968 si cunoscuta sub denumirea de Combinatul Petrochimic Timisoara, Solventul a fost una dintre cele mai mari unitati de productie, reparatii si proiectari din domeniul petrochimiei. In plus, prin conductele sale se facea exportul de combustibil in afara tarii, pe zona de vest, oportunitate folosita in afacerea "Jimbolia", din 1995. Implicati de multa vreme in tranzactii petroliere, fratii Iancu nu au ratat ocazia de a deveni administratori ai combinatului. Dupa sapte ani de asocieri si afaceri controversate, timp in care totul a fost lasat in paragina, Solventul a fost declarata falimentara. Bunurile sale mobile si imobile au fost scoase la vanzare prin negociere directa, dupa ce au fost evaluate la 665.102.035.433 de lei. Caietul de sarcini prevedea cateva reguli ferme pentru ofertanti. Acestia trebuiau sa depuna certificat de cazier fiscal; scrisoare de bonitate din partea unei banci; oferta ferma de cumparare, cu indicarea pretului si dovada consemnarii garantiei de 10 la suta. Alte conditii obligatorii se refereau la plata. Cea mai importanta arata ca "neachitarea pretului integral al vanzarii atrage raspunderea cumparatorului, obligarea acestuia la plata de daune interese (...), precum si la suportarea cheltuielilor necesare organizarii unei noi negocieri". La a doua strigare, cand firmele participante au facut supraoferte, fratii Iancu au propus exact suma de la care a pornit prima negociere. Intre oferta si plata efectiva a existat insa o mica discrepanta. Fratii Iancu au platit doar o patrime din suma totala. Pentru restul sumei, ca principal creditor, AVAS a trimis la dosarul cauzei, cu doua zile inaintea termenului de judecata, o adresa prin care cere judecatorului sindic sa aprobe "esalonarea diferentei de pret solicitate, dar nu mai tarziu de 22.11.2005". Acest demers a insemnat o incalcare flagranta a Legii 64/1995 privind procedura reorganizarii judiciare si a falimentului. AVAS a precizat ca VGB s-a ocupat, in ultimii sapte ani, de administrarea combinatului Solventul. Fara a preciza ca acelasi Solventul a devenit falimentar gratie fratilor Iancu.

AVAS nu da explicatii
Am incercat sa aflam de la AVAS motivele pentru care a incalcat legea si de ce a incercat sa influenteze judecatorul sindic, depunand la dosar o adresa prin care solicita favorizarea fratilor Iancu. In loc de clarificari, dupa trei zile, am primit doar o parte din adresa depusa la dosar.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite