Fraţi gemeni, camarazi de front

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cătălin şi Gabriel Drăgan au plecat împreună la război în Afganistan Au fost împreună la grădiniţă şi la şcoală, s-au angajat împreună în armată. Sunt gemenii Gabriel şi

Cătălin şi Gabriel Drăgan au plecat împreună la război în Afganistan

Au fost împreună la grădiniţă şi la şcoală, s-au angajat împreună în armată. Sunt gemenii Gabriel şi Cătălin Drăgan din Câmpulung Muscel.

Cei doi au venit pe lume la o diferenţă de 15 minute. Au crescut împreună şi au urmat acelaşi drum în viaţă. Singura diferenţă în destinul celor doi este că Gabriel s-a căsătorit mai devreme şi aşteaptă un copil. În schimb, Cătălin vrea întâi să termine misiunea din Afganistan, să se întoarcă acasă, la prietena lui, pentru a face pasul cel mare.

Identici

La prima vedere, pe cei doi sergenţi-majori în vârstă de 30 de ani nu-i deosebeşte nimeni, nici măcar superiorii sau colegii. Peste un timp, după ce te obişnuieşti cu ei, îţi dai seama că unul este puţin mai împlinit la faţă, celălalt mai slăbuţ şi, parcă, există o mică diferenţă şi între vocile lor. În schimb, amândoi sunt la fel de vorbăreţi, la fel de buni sportivi şi la fel de dedicaţi muncii lor.

Cei doi şi-au început drumul spre o carieră militară în 2002. "Am făcut serviciul militar obligatoriu împreună, iar în 2002 s-a ivit ocazia să ne angajăm. Am făcut şcoala de subofiţeri, după care am fost repartizaţi la Predeal, unde am stat doi ani, apoi ne-am întors la Câmpulung, la Batalionul 30 Vânători de Munte", povesteşte Cătălin.

Împreună la război

La începutul acestui an, gemenii s-au decis să plece şi în misiune în Afganistan. "Nu am venit pentru bani, ci pentru experienţă. Fratele meu are casă, eu am casă, dar am zis, la un moment dat, că toţi colegii pleacă, numai noi rămânem", spune Cătălin.

Aşa au ajuns împreună la război. Familia nu i-a încurajat, dar nici nu a încercat să-i oprească. Doar prietena lui Cătălin s-a opus acestei misiuni, de când a aflat că vrea să plece până în ziua plecării. "Dacă nu era să venim împreună, nu veneam deloc. Suntem obişnuiţi să fim împreună, este cel mai bun prieten al meu", a spus Gabriel.

Cel mai mare chin pentru cei doi este când ies în misiune unul fără celălalt. Pentru că fac parte din plutoane diferite, ei au parte de misiuni diferite. "Când pleacă în misiune, stau cu inima strânsă. Mă liniştesc doar când revine în bază. Ne vedem în timpul liber, seara", spune Cătălin.

Pentru liniştea lor şi a celor de acasă, cei doi vorbesc foarte des cu familia, cu soţia, respectiv prietena. Pe lângă dorul de cei dragi, celor doi le lipseşte cel mai mult verdeaţa de acasă. "Este atâta nisip aici, aş da orice să pot sta la umbră", mărturiseşte Cătălin.

Misiune în Zabul

Cei doi fraţi gemeni se află în misiune în baza Lagman din provincia Zabul, situată în apropiere de oraşul Qalat, nu departe de graniţa cu Pakistanul. Zona este una dintre cele mai periculoase din Afganistan, întrucât mare parte din insurgenţi provin din ţara vecină sau îşi duc veacul în munţii situaţi în apropiere de graniţa dintre cele două ţări.

Misiunea Batalionului 30 Vânători de Munte "Dragoslavele" din Câmpulung Muscel a început în iulie şi va dura până la începutul anului viitor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite