Franţa, al treilea mare partener economic al României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Franţa este al treilea mare investitor străin din România, reprezentând 11,03% din totalul investiţiilor străine din ţara noastră, ca urmare a dinamicii ascendente din ultimii ani. Astfel, la

Franţa este al treilea mare investitor străin din România, reprezentând 11,03% din totalul investiţiilor străine din ţara noastră, ca urmare a dinamicii ascendente din ultimii ani. Astfel, la sfârşitul lunii iulie 2006, erau înregistrate un număr de 4.431 societăţi comerciale cu participare franceză, iar valoarea capitalului social subscris era de 1.859 milioane dolari, având o pondere de 3,57% în numărul total de societăţi cu capital străin.

Domeniile care prezintă un interes deosebit pentru partenerii francezi sunt: comerţul cu amănuntul (39,2%), industria (29,2%), transporturile (12,6%), serviciile profesionale (6,3%) şi turismul (6,2%). În ceea ce priveşte cele mai importante ţări francofone în clasamentul pe ţări de rezidenţă a investitorilor în societăţi comerciale cu participare străină la capitalul social, furnizat de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, la 31 iulie 2006, Elveţia se află pe locul 12, cu aproximativ 410 milioane euro, Luxemburg, pe locul 16, cu circa 153 milioane de euro, iar Belgia deţine cea de a 20-a poziţie, cu 68 milioane de euro. Principalele companii franceze care au realizat investiţii semnificative sunt Group Renault în domeniul construcţiei de autoturisme, Orange în domeniul telecomunicaţiilor mobile GSM, Carrefour şi Cora comerţ, Alcatel IT şi echipamente de telecomunicaţii, Lafarge materiale de construcţii, Saint-Gobain sticlă, Societe Generale bancar, Eurocopter S.A.S. aeronautic, Danone şi Roquette Freres în domeniul industriei alimentare.

Valoarea schimburilor comerciale - 4 miliarde euro
Franţa reprezintă un partener important şi în privinţa schimburilor comerciale. În 2005, Franţa a ocupat, cu aproape 4 miliarde de euro, locul al 3-lea la schimburile comerciale ale României, după Italia (9.302,3 mil. euro) şi Germania (7.673,2 mil. euro), respectiv locul 4 la exportul românesc (după Italia, Germania şi Turcia) şi locul 4 la importul României (după Italia, Germania şi Federaţia Rusă). De altfel, potrivit ministrului pentru comerţ exterior, Iuliu Winkler, în perioada 1990 2006, Franţa s-a numărat constat în topul primilor cinci parteneri comerciali ai României. Winkler estimează că, în acest an, pragul de 4 miliarde de euro în schimburile comerciale româno-franceze va fi depăşit.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite