Franţa se opune intenţiilor magnatului indian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magnatul indian al oţelului, Lakshmi Mittal, urma să se întâlnească ieri cu ministrul francez al economiei şi finanţelor, Thierry Breton, iar astăzi are programată o întâlnire cu

Magnatul indian al oţelului, Lakshmi Mittal, urma să se întâlnească ieri cu ministrul francez al economiei şi finanţelor, Thierry Breton, iar astăzi are programată o întâlnire cu primul-ministrul al Luxemburgului, Jean-Claude Juncker, în legătură cu oferta sa de achiziţionare a celui mai important combinat siderurgic european, Arcelor, care are intense ramificaţii şi în America Latină.
Deşi sediul Arcelor este în Luxemburg, acţiunile sale sunt listate la Bursa din Paris şi o bună parte din cei 28.000 salariaţi aflaţi pe statele sale de plată provin din Franţa (şi parţial din Belgia). Aşa se explică rezistenţa oficialităţilor franceze, încă în cursul săptămânii trecute, Breton declarându-se "extrem de surprins" de oferta lui Mittal şi afirmând că regulile moderne ale managementului îndeamnă Consiliul de Administraţie al Arcelor să respingă această ofertă. Rămâne însă să fie convinşi şi acţionarii combinatului din Luxemburg, oferta făcută (magnatul indian este dispus să cheltuiască 18,6 miliarde dolari pentru a-şi atinge scopul) fiind extrem de atrăgătoare. Franţa se teme însă că o parte importantă a mâinii de lucru a combinatului ar putea fi concediată, ceea ce ar crea serioase probleme. Guvernul luxemburghez are şi el anumite rezerve, la fel şi cel belgian.
Mittal este însă hotărât să-şi ducă la capăt planurile. În caz de reuşită, magnatul indian va dispune de un gigant al oţelului, care va controla 10 la sută din producţia mondială şi va dispune de un personal care va cuprinde 250.000 de oameni, venitul său anual urmând să depăşească 50 miliarde dolari.
Încă de pe acum Mittal Steel operează în 14 ţări, inclusiv în România, fiind nr. 1 pe piaţa mondială a oţelului. Se ştie că împrejurările achiziţionării combinatului de la Galaţi au fost controversate, Mittal - care îşi are sediul la Londra - fiind acuzat că ar fi donat Partidului Laburist britanic o sumă importantă pentru a convinge premierul român din acea perioadă, Adrian Năstase, să faciliteze tranzacţia.
Cotidianul francez "Le Monde" critică atitudinea oficialităţilor franceze faţă de intenţia de preluare de către Mittal a combinatului din Luxemburg. "Dispuse să aplaude o operaţiune similară atunci când ea este întreprinsă de un grup industrial francez, iar ţinta este o întreprindere străină, autorităţile şi publicul francez sunt adesea tentate să se indigneze când rolurile sunt inversate", scrie ziarul, care îşi exprimă totuşi regretul că, "în cazul când oferta se va încheia cu succes, se va distruge una din puţinele fundaţii ale Europei industriale".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite