Franta se indreapta spre anarhie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Violentele au ajuns in centrul capitalei franceze. Cei care care au provocat haos in suburbii au prins curaj si au incendiat treisprezece masini in apropiere de zona istorica a Parisului, Place de la

Violentele au ajuns in centrul capitalei franceze. Cei care care au provocat haos in suburbii au prins curaj si au incendiat treisprezece masini in apropiere de zona istorica a Parisului, Place de la Republique.
In toata Franta, peste 1.300 de vehicule au fost incendiate de bande de tineri. Au mai cazut prada flacarilor cladiri publice, depozite si sedii comerciale, doua scoli si un gimnaziu. Zeci de elicoptere ale politiei au survolat zonele devastate. Peste 300 de persoane au fost arestate. Ingrijorator este insa faptul ca incidentele se extind in toata tara. In Nantes, Rennes si Rouen, dar si in sud-vest la Toulouse, pompierii au fost chemati sa stinga mai multe masini si pubele in flacari. Incidente au fost semnalate si in bastionul cultural Avignon, din sud, dar si in statiuni precum Nisa ori Cannes. Incendii au aparut si in orase precum Nantes in sud-vest, in regiunea orasului nordic Lille, dar si in est la Strasbourg, si in muntii Ardeni la Saint-Dizier.
Marsuri de protest ale locuitorilor din zonele afectate
Locuitorii din zonele afectate de violentele din ultimele zile incep sa reactioneze. Cateva sute de oameni au protestat, printr-un mars, cerand autoritatilor sa gaseasca solutii pentru ca incidentele sa inceteze si strazile sa redevina sigure pentru francezi. Intr-una dintre suburbiile cele mai afectate de evenimentele din ultimele zile, Aulnay-Sous-Bois, primarul le-a cerut locuitorilor sa isi tina in frau copiii si sa ii opreasca in casa dupa caderea intunericului. Participantii au venit cu lozinci pe care scria "Nu violentei" si "Da dialogului". Comunitatea turca din Franta se teme sa nu fie atacata, iar liderii religiosi musulmani fac si ei apel la calm.
Presa europeana: revoltele din Franta, un semnal de alarma pentru Europa
Presa europeana considera ca violentele izbucnite in cartierele sarace de la periferia Parisului si din provincie trebuie privite drept un avertisment pentru intreaga Europa, marcand si disparitia modelului francez de integrare sociala. Modelul francez de integrare "arde", fiind cel de-al treilea model care dispare in acest an in Europa, apreciaza cotidianul ceh "Dnes". Modelul francez, "de integrare si asimilare", este deja "al treilea model de coexistenta a europenilor cu imigrantii care isi inceteaza existenta in decurs de un an in Europa". "La Londra, modelul britanic "fiecare traieste dupa voia sa" a explodat o data cu bombele. Si, cu un an inainte, un musulman furios a injunghiat, o data cu realizatorul Van Gogh, si modelul olandez de "toleranta absoluta"", adauga ziarul. Directorul cotidianului portughez "Jornal de Noticias", Leite Pereira, afirma ca statele europene trebuie sa traga invataminte din situatia Frantei, pentru "a nu repeta greselile carora le-au cazut victima primele generatii" de imigranti. "Ceea ce se petrece in Franta trebuie sa fie o lectie pentru toti si in special pentru Portugalia, unde periferiile oraselor Lisabona si Porto se indreapta cu pasi mari spre transformarea in ghetouri", scrie "Diario de Noticias". "Europa se autofelicita din conferinta in conferinta pentru asa-zisele merite ale modelului sau social", apreciaza "Die Welt". "In Franta asistam la un esec. Un model care nu produce locuri de munca este pe cale sa agraveze conflictele sociale", adauga ziarul. Cotidianul spaniol "La Vanguardia" avertizeaza ca violentele din Franta "ar putea fi preludiul unei ierni europene" si ca multe dintre cauzele acestor rebeliuni exista si in alte tari europene.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite