În Franţa a început revoluţia studenţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste un milion şi jumătate de demonstranţi cer abrogarea legii angajărilor

Senei.
Weekendul a fost martorul unei noi răbufniri a manifestaţiilor de protest împotriva aşa-numitului prim contract de angajare, potrivit căruia toţi tinerii sub 26 de ani pot fi concediaţi fără preaviz în perioada de probă a primilor doi ani de slujbă. Studenţilor şi elevilor de liceu li s-au alăturat acum muncitori, pensionari, lideri sindicali şi ai partidelor de opoziţie, demonstraţiile extinzându-se în peste 150 de oraşe din întreaga ţară. Printre protestatari, primarul Parisului, Bertrand Delanoe, liderul Partidului Socialist, François Hollande, şi fostul ministru al culturii, Jack Lang. În total, conform estimărilor organizaţiilor sindicale, au participat peste 1,5 milioane de persoane, în vreme ce Ministerul de Interne vorbeşte de 800.000 de demonstranţi, chiar şi această cifră fiind foarte mare.
S-au înregistrat ciocniri violente, mai ales la Paris, numărul răniţilor ridicându-se la 24, între care mai mulţi poliţişti. Peste 160 persoane au fost arestate. Mari mulţimi de oameni s-au revărsat pentru a-şi exprima nemulţumirea pe străzile din Marsilia, Toulouse, Dijon, Strasbourg. Situaţia se complică prin implicarea şi a pescuitorilor în ape tulburi, a grupărilor anarhiste, ca şi a formaţiunilor politice de extremă stângă şi extremă dreaptă. Sindicatele au declarat că, dacă nu se va da curs cererilor de respingere a legii, care ar urma să intre în vigoare luna viitoare, va fi declarată greva generală.
Este cea mai grea criză care confruntă guvernul premierului Dominique de Villepin, de când şi-a luat funcţia în primire acum 10 luni, după respingerea de către electoratul francez a Constituţiei europeane. Tinerii până în 26 de ani, în rândurile cărora şomajul atinge 23 la sută, au botezat noua lege "contractul Kleenex", după numele şerveţelelor de şters, deoarece pot fi azvârliţi pe drumuri cu aceeaşi uşurinţă cu care cineva aruncă un asemenea şerveţel.
Premierul De Villepin s-a declarat dispus la anumite concesii, în sensul amânării cu mai multe luni a aplicării legii. Dat fiind ambiţiile sale prezidenţiale, actualele tulburări pică pentru el cum nu se poate mai prost.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite