Franta nu cedeaza in fata santajului teroristilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritatile de la Paris sunt decise sa nu abroge legea care interzice purtarea valului islamic in scolile publice, in pofida ultimatumului de 48 de ore anuntat de Armata Islamica din Irak, care tine ostatici doi jurnalisti francezi

Franta este decisa sa nu abroge legea care interzice purtarea valului islamic in scolile publice, in pofida unei cereri in acest sens facute de o grupare militanta care a rapit doi jurnalisti francezi in Irak. "Legea va fi aplicata", a declarat Jean-Francois Cope, purtatorul de cuvant al Guvernului de la Paris, adaugand ca Franta nu isi poate compromite valorile nationale pentru a obtine eliberarea celor doi ostatici. Christian Chesnot, colaborator al posturilor Radio France si Radio France Internationale, si Georges Malbrunot, trimis special al cotidianelor Le Figaro si Ouest-France si corespondent pentru RTL, dati disparuti in Irak in data de 20 august, au fost rapiti de Armata Islamica din Irak, grupare care l-a executat in urma cu cateva zile pe ziaristul italian Enzo Baldoni. Rapitorii au cerut Frantei ca in 48 de ore, termen care urma sa expire aseara, sa anuleze legea ce interzice valul islamic in scolile publice, afirmand ca aceasta lege este "o injustitie si o agresiune impotriva religiei musulmane si a libertatilor individuale". Militantii nu au spus insa ce vor face cu ostaticii daca autoritatile franceze nu le respecta cererea. Legea care interzice portul ostentativ al insemnelor religioase in scolile publice franceze, adoptata in luna martie in urma a numeroase dispute si proteste de strada atat in Franta, cat si in alte parti ale lumii, va intra in vigoare in aceasta saptamana, o data cu reinceperea cursurilor scolare dupa vacanta de vara. Elevilor si studentilor le este interzis sa poarte in scolile publice semne sau insemne care sa arate afilierea lor religioasa, cum ar fi valul islamic, kipaua evreiasca sau crucile crestine.
Mobilizare generala pentru salvarea jurnalistilor
Socate de faptul ca cetatenii francezi sunt o tinta pentru militantii irakieni, in conditiile in care Franta s-a opus cu tarie razboiului din Irak, autoritatile de la Paris au anuntat mobilizarea generala. Presedintele francez Jacques Chirac, care si-a amanat o intrunire pe care urma sa o aiba ieri la Soci, in Rusia, cu omologul sau rus, Vladimir Putin, si cu cancelarul german Gerhard Schroeder, l-a trimis in Orientul Mijlociu pe ministrul sau de Externe, Michel Barnier. La Cairo, in Egipt, prima etapa a turneului in Orientul Mijlociu, Barnier a lansat un apel pentru eliberarea celor doi ziaristi. "Christian Chesnot si Georges Malbrunot isi fac meseria in Irak pentru a explica lumii situatia din teren si pentru a vorbi despre conditiile de viata dificile ale poporului irakian. Acesti oameni si-au manifestat mereu intelegerea fata de acest popor si simpatia fata de lumea araba si musulmana. Cer eliberarea lor in numele umanitatii si respectului fata de fiinta umana, principiile de baza ale mesajului islamului", a afirmat Barnier. Tot ieri a sosit la Bagdad secretarul general al Ministerului francez de Externe, impreuna cu alti oficiali de rang inalt, pentru "a intensifica actiunile ambasadei" Frantei in Irak. Premierul Jean-Pierre Raffarin a convocat, ieri, o reuniune a liderilor principalelor partide politice franceze, la care au fost prezenti reprezentanti ai Uniunii pentru o Miscare Populara, ai Uniunii pentru Democratia Franceza si ai Partidului Comunist. Eliberarea celor doi ostatici este ceruta cu insistenta nu numai de catre autoritatile franceze si de mass-media, ci si de reprezentantii diverselor organizatii musulmane din intreaga lume, de secretarul general al Ligii Arabe, Amr Moussa, si chiar de presedintele Autoritatii Nationale Palestiniene, Yasser Arafat, care foarte rar intervine in evenimentele din Irak. "De dragul cauzelor palestiniana si irakiana, cei doi ostatici trebuie eliberati", a declarat Arafat, precizand ca cei doi ziaristi francezi "au ajutat cauza irakiana si pe cea palestiniana" si numindu-l pe presedintele Jacques Chirac "un bun prieten al poporului palestinian".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite