Franţa luptă cu Panama pentru extrădarea generalului Noriega

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu două luni înainte de a părăsi închisoarea din Florida, fostul dictator panamez Manuel Noriega tensionează relaţiile dintre Franţa şi Panama. Justiţia franceză îl aşteaptă pe

Cu două luni înainte de a părăsi închisoarea din Florida, fostul dictator panamez Manuel Noriega tensionează relaţiile dintre Franţa şi Panama. Justiţia franceză îl aşteaptă pe Noriega la Paris, în timp ce autorităţile din Panama îi pregătesc generalului un proces pentru tortură şi crimă.

Departamentul American al Justiţiei a depus o cerere de extrădare în Franţa a generalului Manuel Noriega, care urmează să iasă, în septembrie, dintr-o închisoare din Florida.

Noriega, în vârstă de 71 de ani, a fost condamnat, în 1992, de justiţia americană, la 40 de ani de închisoare pentru trafic de droguri.

Pedeapsa i-a fost însă redusă, pe motiv de bună purtare. În 1999, fostul dictator a fost condamnat şi în Franţa în contumacie la 10 ani de închisoare pentru spălare de bani.

Vestea că generalul Noriega va fi eliberat înainte de termen a pus pe jar autorităţile de la Paris, care au cerut extrădarea fostului lider din Panama.

La fel de grăbite s-au arătat şi autorităţile panameze, care vor să-l aducă pe Manuel Noriega acasă cu orice preţ. Generalul a fost condamnat şi în ţara sa la 40 de ani de închisoare, fiind acuzat de asasinarea opozanţilor din perioada 1968-1989.

Avocaţii generalului susţin însă că Statele Unite sunt obligate să-l extrădeze pe Noriega în Panama, pentru că acesta beneficiază de statutul de prizonier de război. SUA îşi apără interesele în zonă. În ciuda protestelor autorităţilor din Panama, oficialii americani au lăsat să se înţeleagă că ar prefera ca generalul Noriega să ajungă cât mai rapid în Franţa.

Fostul dictator are acum o serie de susţinători în Panama, iar SUA se tem că revenirea generalului în ţară ar provoca instabilitate, mai ales în momentul în care sunt prevăzute lucrări de extindere a canalului din Panama.
Înlăturat de la putere în 1989, în urma unei operaţiuni declanşate de fostul preşedinte George Bush, tatăl actualului lider de la Casa Albă, speră că se va întoarce în ţara natală.

Proprietar a trei apartamente achiziţionate cu banii obţinuţi din afacerile cu droguri făcute în Franţa, Noriega este convins că, dacă va ajunge acasă, justiţia panameză îl va lăsa în libertate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite