Franşiza pe evenimentul rutier, noua tendinţă în asigurările auto

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plata unei sume minime de către client pentru fiecare reparaţie scade costurile societăţilor de asigurări . Aflate de câţiva ani pe pierderi pe segmentul auto, companiile care încheie

Plata unei sume minime de către client pentru fiecare reparaţie scade costurile societăţilor de asigurări .

Aflate de câţiva ani pe pierderi pe segmentul auto, companiile care încheie poliţe RCA şi Casco sunt în căutare de noi soluţii pentru a reuşi să treacă pe profit.

Unele societăţi au introdus franşiza încă de anul trecut, dar tendinţa celor mai multe societăţi este de a obliga clienţii să suporte o parte din costurile reparaţiilor, sub forma unei franşize stabilite fie pe eveniment, fie pe un procent din asigurare. Valoarea acesteia diferă de la o companie la alta.

Printre soluţiile alese de asigurători pentru eficientizarea costurilor pe segmentul auto se numără introducerea de franşize deductibile, implementarea sistemului bonus-malus (recompensă - penalizare) şi utilizarea de sisteme independente de calculare a costurilor.


Radu Ionescu, şef birou auto la Generali Asigurări, spune că societatea a lansat încă din iunie 2007 o nouă poliţă Casco, cu franşiză minimă în sarcina clientului, cu un prim efect de reducere a primei de asigurare. Acest lucru s-ar traduce prin faptul că preţul unei poliţe Casco este mai mic dacă asiguratul acceptă plata unei franşize, adică valoarea reparaţiei în caz de accident, într-un procent stabilit cu asigurătorul. De obicei, franşiza minimă este de cel puţin 100 - 150 de euro, în funcţie de automobil şi de experienţa şoferului.


Noi elemente în introducerea franşizei


"Implementarea sistemului de franşize va conduce la o mai mare responsabilizare a asiguraţilor şi implicit la o reducere a daunei în portofoliul companiilor de asigurări. Ele trebuie calculate pentru fiecare clasă de asigurări în parte în funcţie de anumiţi indicatori", mai spune şi Bogdan Stan, director general al Asitrans-Euroins.


Liviu Stoicescu, director daune auto Omniasig, spune că societatea sa a introdus din acest an franşiza pe eveniment. "Aceasta variază în funcţie de autovehiculul asigurat. Franşiza de plecare este echivalentul a 100 de euro". De asemenea, Omniasig a introdus şi un sistem de malus, pe puncte (Casco), în funcţie de numărul de daune şi valoarea acestora. Noutatea sezonului la această companie este promovarea unui sistem computerizat de evaluare a riscului pe persoane fizice de tip "pas as you drive".


Acest sistem va consta într-un program de calcul ce va evalua prima de asigurare în funcţie de răspunsurile date pe un chestionar. Elementele de evaluare vor fi, printre altele, vârsta conducătorului auto, vechimea permisului, cine mai conduce maşina, riscurile solicitate, reşedinţa asiguratului (Bucureşti, alt oraş, sat etc.), numărul de accidente în trecut, numărul de amenzi, număr mediu de km parcurşi pe an.


Şi BCR Asigurări a introdus franşize deductibile pentru daune parţiale la asigurările Casco. "Din decembrie 2007 am început să încheiem asigurări cu franşiză deductibilă de minim 100 de euro/eveniment, la daune parţiale", ne-a declarat Mihail Tecău, director general al BCR Asigurări.


Valoarea daunei medii, în creştere de la an la an


Societăţile plătesc, anual, daune mai mari decât încasează pe poliţe. În cazul Asitrans-Euroins, din totalul indemnizaţiilor plătite anul trecut, ponderea despăgubirilor auto este de 95%, respectiv 11,5 milioane euro. Dauna medie la nivelul anului 2006 şi 2007 a fost, în cazul Generali, atât la Casco, cât şi la RCA, de peste 3.000 lei.


"În 2008, putem estima o creştere cu 15-20% a daunei medii", a mai adăugat Radu Ionescu de la Generali Asigurări. Pe de altă parte, asigurătorii doresc introducerea sistemului bonus-malus pentru a diminua costurile implicate de daune. "Sistemul bonus-malus ar trebui să ţină cont de frecvenţa daunelor cauzate de acelaşi client şi de cuantumul lor", mai spune Mihail Tecău.

Dacă şoferul angajat ştie că va trebui să scoată din buzunar 100 de euro pentru a plăti franşiza, va fi mult mai atent
Liviu Stoicescu,
director daune Omniasig

Piaţa asigurărilor auto în cifre


În primele trei trimestre ale lui 2007, piaţa asigurărilor Casco a crescut cu mai bine de 51%.
Ponderea asigurărilor Casco în totalul pieţei asigurărilor a fost, în primele trei trimestre 2007, de aproape 35%.
Valoarea subscrierilor realizate din asigurările Casco a depăşit 565 milioane euro în primele nouă luni ale anului anterior, în timp ce datele neauditate din aceeaşi perioadă indică daune plătite de 128,56 milioane euro.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite