Franck: "Un securist în Casa Regală"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicoleta Franck, o apropiată a regelui Mihai, afirmă că principele Radu ar fi fost "infiltrat"

securist infiltrat" cu scopul de a compromite Casa Regală. Ea susţine că de această afacere nu este străin Ion Iliescu, care în anii '80 era prim-secretar la Iaşi şi îl avea ca "adjunct" pe tatăl soţului principesei Margareta.
Franck a publicat un articol în revista "Căminul românesc" de la Geneva, în care vorbeşte despre legăturile apropiate dintre prinţul Radu Hohenzollern (fost Radu Duda) şi Ion Iliescu. Prietenia dintre tatăl lui Radu Hohenzollern - care a fost medic, la Iaşi - şi Iliescu s-ar fi cimentat în perioada 1979-1980. Iliescu era în acea perioadă prim-secretar al Comitetului judeţean PCR. Pe seama acestei prietenii a fost pus şi statutul diplomatic obţinut de prinţul Radu: reprezentant special al statului român în legătură cu casele regale din Europa. În legătură atât cu trecutul nomenclaturistic, cât şi cu acuzaţia că prinţul ar fi fost "persoană de sprijin a Securităţii", Nicoleta Franck a declarat în exclusivitate pentru Adevărul: "Este clar că Iliescu l-a susţinut pe prinţul Duda (foto). Despre trecutul lui în perioada comunistă cred că nu are sens să vorbim. Este foarte clar că a fost trimis de Securitatea comunistă să compromită Casa Regală. Un securist a intrat în Casa Regală. De ce? Pentru că aceşti comunişti au ştiut întotdeauna să se infiltreze, ca să descopere şi să speculeze slăbiciunile oamenilor, ca să îi poată controla".
Nicoleta Franck a plecat în 1947 din România. A lucrat pentru cotidianul belgian "La Libre Belgique", "Tribune de Geneve" şi alte ziare occidentale. A fost una dintre persoanele apropiate regelui Mihai, scriind mai multe cărţi despre viaţa acestuia. Practic, a fost una dintre puţinele persoane acceptate în anturajul regal. De asemenea, Franck a fost unul dintre opozanţii regimului comunist din România.
"Tovarăşul Principe"
Jurnalista Nicoleta Franck îl atacă în termeni foarte duri pe principele Radu de Hohenzollern-Veringen, ginerele regelui Mihai, pe care îl califică ca "Tovarăşul Principe". "Este foarte bine cunoscut faptul că Iliescu a fost un bun prieten al răposatului doctor Duda (...) Prietenia cu Ion Iliescu a fost atât de consolidată în anii în care acesta din urmă a fost secretarul comitetului de partid şi preşedintele Comitetului Executiv al Consiliului Popular al judeţului Iaşi, în anii 1979-1980, încât medicul devenise adjunctul său şi îl înlocuia". Franck aminteşte de dezvăluirile de presă făcute pentru prima dată de Adevărul, conform cărora Radu Hohenzollern apare pe o listă cu "persoane de sprijin" ale fostei Securităţi. Ea comentează reacţia princepelui: "Cum presa continuă să comenteze ştirea, Radu Duda de Hohenzollern a ameninţat că se va adresa forurilor militare pentru a-i lua apărarea. Fiindcă el, actorul, consideră că este acum, înainte de toate, ofiţer în armata română. De parcă armata nu ar fi avut şi ea securiştii săi! Pâna una-alta, iată-ne înzestraţi cu un tovarăş Principe".Nicoleta Franck mai spune că, "în ultima vreme, principesa Margareta apare la televiziune din ce în ce mai rar, în schimb, soţul său, din ce în ce mai des". Despre misiunea principelui ca reprezentant special al guvernului, Franck afirmă:"S-a putut afla că, având mari responsabilităţi, şi-a organizat un birou cu patru secretari şi nu mai vorbeşte adesea numai în numele său şi al soţiei sale, ci chiar al Familiei Regale!".

"Viaţa Familiei Regale s-a schimbat"
În articolul din "Căminul românesc", Franck face o comparaţie între viaţa din Elveţia a Familiei Regale şi cea din România. "Pe vremuri, când Familia Regală locuia la Versoix, lângă Geneva, de Crăciun şi de Paşti veneau toate cinci domniţele (n.red - fiicele regelui Mihai) cu familiile lor să petreacă Sărbătorile împreună cu părinţii. Situaţia s-a schimbat. Televiziunea română a transmis în ajunul ultimului Crăciun, precum şi celui precedent, un reportaj realizat la Palatul Elisabeta (...) Regele a vorbit ca de obicei, cu prestanţa sa care nu îi ştirbeşte căldura sufletească. (...) Se vedea pe ecran şi o masă pregătită pentru câţiva oaspeţi. La întrebarea ziaristei adresată regelui, dacă sunt poftite rude ale Majestăţilor Lor, a răspuns imediat principesa: "Nu, vin prieteni!". Poate doar o impresie, regele părea întristat".

Principele Radu: "Nu comentăm"
Cornel Comşa, consilierul principelui Radu, a declarat pentru Adevărul că principele Radu nu doreşte să comenteze afirmaţiile Nicoletei Franck.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite