Francezii nu au bani să izoleze fonic locuinţele din preajma aeroporturilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritatea franceză de control al nivelului de zgomot din aeroporturi a dat, ieri, publicităţii raportul de activitate pentru anul 2007. Specialiştii acestei instituţii se arată sceptici în privinţa promisiunilor făcute de guvernul francez. Acesta a anunţat de curând că va înălţa, în patru ani, traiectoriile avioanelor, pentru reducerea semnificativă a zgomotului în apropierea aeroporturilor.

Planul cuprinde măsuri de izolare fonică a locuinţe­lor riverane pistelor pentru avioane. Finanţarea acestui proiect este destul de precară, spun cei de la autoritatea de control. În prezent, deşi există o taxă de zgomot, plătită de companiile aeriene, ea se dovedeşte insuficientă pentru izolarea fonică a tuturor locuinţelor vizate. Numărul acestora se ridică la 110.000.

Zgomotul avioanelor dăunează grav sănătăţii

Pentru anul 2007, 7.000 de locuinţe au fost propuse pentru izolare fonică, proiectul contând iniţial pe cele 64 milioane de euro ce urmau să fie strânse din taxa de mediu pentru avioane. Însă, în vistieria statului nu s-au adunat decât 50 milioane de euro, care s-au dovedit insuficienţi pentru toate imobilele.

Persoanele care locuiesc în apropierea celor mai importante zece aeroporturi din Franţa beneficiază de un ajutor de la stat, care se ridică la 80% din valoarea lucrărilor prevăzute în acest proiect. Scepticismul Autorităţii franceze de control al nivelului de zgomot din aeroporturi constă tocmai în faptul că aceşti oameni nu vor putea fi ajutaţi de stat, care se bazează numai pe banii strânşi din taxa percepută pe zgomotul făcut de avioane.

Numărul celor care solicită ajutor este în creştere, numai anul trecut înregistrându-se peste 3.000 de dosare. Raportul subliniază fap­tul­ că oamenii expuşi acestui tip de zgomot sunt supuşi pericolului de a dezvolta diverse boli grave.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite