Francezii cred că ţara se află într-o criză socială profundă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Franţa este, de peste două săptămâni, scena unor proteste violente. Studenţii, cărora li s-au alăturat şi sindicatele, manifestează împotriva aşa-numitului "contract al primului loc de

Franţa este, de peste două săptămâni, scena unor proteste violente. Studenţii, cărora li s-au alăturat şi sindicatele, manifestează împotriva aşa-numitului "contract al primului loc de muncă".
Legea permite angajatorului să renunţe la salariaţii sub 26 de ani, fără o justificare anume, în primii doi ani de la încheierea contractului de muncă. Mai multe cartiere ale Parisului arătau ieri ca după război. Maşini arse, vitrine sparte, magazine devastate. Cele mai violente ciocniri au avut loc în Piaţa Naţiunilor, unde confruntările dintre forţele de ordine şi tineri au durat aproape patru ore. Demonstranţii încearcă să forţeze Guvernul Villepin să revină asupra noilor reglementări cu privire la angajarea tinerilor. Sindicatele, dar şi de partidele de stânga i-au cerut preşedintelui Chirac să nu promulge actul normativ. Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a declarat că "are încredere în guvernul francez" că va găsi o soluţie la această criză. El nu a dorit să se pronunţe asupra legii, pe care a calificat-o nu ca pe "o simplă măsură, ci ca pe un ansamblu de măsuri", dar a subliniat că "nimic din ceea ce se întâmplă în Franţa nu este fără semnificaţie pentru Europa". Aproape 71% din francezi văd în bătălia pentru noul contract pentru tineri o criză socială profundă, care poate lua amploare în săptămânile următoare, potrivit unui sondaj realizat pentru "Liberation". Numai 22% dintre persoanele interogate apreciază că este vorba de o contestaţie punctuală care nu va avea consecinţe durabile. De asemenea, 38% din subiecţi îi cer premierului francez, Dominique de Villepin, să modifice contractul pentru prima slujbă (CPE).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite