Frână în ancheta privind privatizarea Petrom

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia senatorială care cercetează vânzarea companiei petroliere nu are acces la documentele oficiale ale tranzacţiei Comisia parlamentară care anchetează privatizarea Petrom nu a

Comisia senatorială care cercetează vânzarea companiei petroliere nu are acces la documentele oficiale ale tranzacţiei

Comisia parlamentară care anchetează privatizarea Petrom nu a reuşit până în acest moment să afle modul în care a fost calculată valoarea celei mai mari companii petroliere româneşti. Raportul consultantului, Credit Suisse First Boston (CSFB), care a stabilit preţul de vânzare a societăţii, rămâne sub cheie pentru anchetatori.

Deşi trebuia prezentat la 8 iunie, raportul privind privatizarea Petrom nu poate fi finalizat. Membrii comisiei de anchetă întâmpină dificultăţi în a avea acces la documente esenţiale privind vânzarea către OMV a companiei petroliere. "În activitatea noastră, ne lovim de faptul că instituţiile statului tergiversează punerea la dispoziţia noastră a documentelor şi rapoartelor cerute.

Raportul SRI rămâne secret

De exemplu, raportul SRI asupra privatizării Petrom", a declarat, pentru "Adevărul", senatorul PD Marius Marinescu, membru al comisiei de anchetă.

Potrivit altor surse din cadrul aceleiaşi comisii, problemele sunt mult mai grave. "Noi cerem relaţia de calcul al valorii SNP Petrom prin metoda cash-flow. De asemenea, am solicitat Ministerului Economiei softul cu toate elementele care au fost utilizate în formula finală de calcul al valorii companiei. Ni s-a răspuns că CSFB nu a avut obligaţia de a pune la dispoziţia statului român softul cu prezentarea în detaliu a elementelor şi valorilor luate în calcul", susţin sursele citate. Softul utilizat în evaluare se află în proprietatea CSFB, iar pentru a-l pune la dispoziţia comisiei parlamentare, Ministerul Economiei va face o cerere către consultant. "Este de neadmis ca unui activ atât de important să i se stabilească un preţ, fără ca proprietarul să ştie dacă preţul ăsta e bun, e rău sau dacă are şi o altă versiune", au adăugat sursele.

La rândul său, un alt membru al comisiei de anchetă, Cătălin Mardare, a declarat, pentru "Adevărul", că, deşi a fost angajat un expert evaluator independent, acesta nu are acces la raportul integral de evaluare a companiei. "E dificil să intrăm în posesia raportului integral. Ce pondere s-a dat diverşilor parametri când a fost calculată valoarea Petrom, nu se ştie", a menţionat Mardare.

"Am identificat nereguli grave în contract"

Termenul până la care comisia de anchetă a Senatului va prezenta raportul privind privatizarea companiei Petrom a fost prelungit până la 25 octombrie, aceasta fiind deja a doua amânare. În proiectul de hotărâre privind înfiinţarea acestei comisii, de la sfârşitul anului trecut, se arată că Senatul "cere tuturor organelor de stat, instituţiilor şi organizaţiilor să pună la dispoziţia comisiei de anchetă orice informaţii şi documente care sunt de natură să servească activităţilor acesteia".

Potrivit senatorului Marius Marinescu, prelungirea termenului de predare se datorează şi volumului imens de documente care trebuie studiate. În plus, trebuie audiate persoanele implicate în privatizare. "Până acum am identificat nereguli grave şi clauze cel puţin dubioase în contract, care în opinia mea ar putea fi considerate acte de subminare a economiei naţionale", a spus Marinescu.

Cea mai mare companie din sectorul energetic românesc, Petrom, a fost vândută grupului OMV, în 2004. Austriecii au plătit pentru 51% din acţiunile companiei suma de 1,5 miliarde de euro, din care statul a încasat doar 669 milioane de euro. Preţul la care a fost vândută Petrom a stârnit reacţii chiar la momentul parafării tranzacţiei, existând suspiciuni de subevaluare a companiei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite