Fotbalul trebuie curăţat de influenţe politice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Violenţa pe stadioanele româneşti este în creştere. Forţele de ordine sunt nevoite să facă faţă nu doar huliganilor din tribună, ci şi nervozităţii oficialilor. L-am rugat pe conf. dr.

Violenţa pe stadioanele româneşti este în creştere. Forţele de ordine sunt nevoite să facă faţă nu doar huliganilor din tribună, ci şi nervozităţii oficialilor. L-am rugat pe conf. dr. Marius Pieleanu, sociolog specializat în studiul devianţei comportamentale, să comenteze incidentele de la meciul Gloria Bistriţa - Steaua.
- A fost un incident izolat sau o manifestare a fenomenului de creştere a violenţei în sport?
- Cercetările sociologice efectuate de studenţii SNSPA privind galeriile bucureştene duceau la concluzia că stadioanele vor fi dominate de violenţă. Încă de acum un an, când Adevărul a publicat acest prim semnal de alarmă, atrăgeam atenţia că steliştii sunt cei mai agresivi, la nivel verbal, şi că vor trece la agresiuni fizice. Eşecurile echipei, pe gazon, vor da amploare violenţei din tribune. Nivelul de aşteptare, ca performanţă, este mai mare în cazul Stelei, deci şi frustrările vor fi mai mari.
- Acum nu a pus probleme galeria.
- Mai grav, ca semnal social, este că şi-au pierdut controlul jucătorii şi oficialii. Ei reprezintă modele pentru suporteri, repere de succes, financiar şi moral. Gravitatea este dată de vârsta celor care recepţionează mesajul, adică adolescenţii, mai ales că Steaua are cea mai tânără galerie. Adolescenţii sunt tentaţi să considere normale forme de contestare care în realitate sunt devianţe, fapte antisociale. Or, când modelele tinerilor reacţionează cum au făcut-o Stoica şi Rădoi, înseamnă că este firesc, e cool să te revolţi astfel. Dacă un anonim înjura sau spărgea o vitrină, nu-l lua nimeni ca model.
- Să intervină jandarmii cu mai mare duritate?
- Forţele de ordine nu au strategii eficiente şi adecvate de intervenţie: fie acţionează prea dur, riscând să rănească suporterii şi să-i radicalizeze pe protestatari, fie nu reuşesc să controleze mulţimea. Asta se întâmplă pentru că încercăm să rezolvăm o problemă socială cu bastonul de cauciuc. Ar trebui pornit de la cauze, ar trebui studii care să descopere motivaţia, credinţele şi problemele tinerilor. În funcţie de rezultate vom şti ce pârghii pot fi folosite, ce instituţii trebuie implicate. Din păcate, nici conducerea cluburilor, nici cea a fotbalului nu vor să acţioneze, aşteaptă probabil să se petreacă o tragedie...
- MM Stoica acuza politizarea fotbalului, cu trimitere la Rapid.
- Poate ar fi cazul să se gândească de ce nu l-au arestat jandarmii, când s-a manifestat agresiv? Un om obişnuit ar fi fost reţinut şi amendat, măcar. Nu cumva, prin relaţiile cu politicul, este un "cetăţean cu drepturi speciale"? Pentru că la noi politicul s-a amestecat în toate, de la Justiţie la Sport, sunt suspiciuni şi frustrări, iar disputele politice se amplifică în tribune. şi fotbalul ar trebui curăţat de influenţe politice, nu doar Justiţia. Nu poţi însă opri politicienii să vină pe stadion aşa cum îi opreşti pe huligani, la Poliţie. Dar măcar Legislativul şi Executivul ar putea, prin autoreglementare, să interzică implicarea membrilor acestor instituţii în fotbal, aşa cum i-au oprit să facă afaceri cu statul, de pildă.

Meme a fost oprit de cordonul de jandarmi
Imediat după sfârşitul meciului, Mihai Stoica, managerul echipei Steaua, s-a repezit să-l ia la bătaie chiar pe şeful Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Bistriţa, colonelul Ion Ciumuca. Oficialul stelist a fost oprit însă de forţele de ordine chiar la intrarea în vestiarul arbitrilor. Văzând că nu e loc de bătaie, Mihai Stoica i-a ameninţat atât pe şeful jandarmilor, cât şi pe Jean Pădureanu. "Am fost agresat verbal, nu şi fizic, aşa cum s-a spus iniţial. Probabil, domnul Pădureanu a văzut doar momentul când domnul Stoica a vrut să mă lovească, însă nu a putut să o facă, fiind oprit de cordonul de jandarmi", a declarat colonelul Ion Ciumuca.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite