Fotbalul, prins în ofsaid de ANAF şi pasat la Parchete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte al FC Naţional, Gino Iorgulescu, a fost audiat la DIICOT Fostul preşedinte de la FC Naţional, Gino Iorgulescu (foto), a dat ieri o declaraţie olografă la DIICOT, dar a

Fostul preşedinte al FC Naţional, Gino Iorgulescu, a fost audiat la DIICOT

Fostul preşedinte de la FC Naţional, Gino Iorgulescu (foto), a dat ieri o declaraţie olografă la DIICOT, dar a refuzat să spună în ce calitate a fost invitat la Parchet. Iorgulescu a fost audiat în cadrul dosarului în care se fac acte premergătoare ca urmare a unei plângeri formulate de Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală. ANAF a constatat, în urma controalelor efectuate la sediul grupării FC Naţional, în perioada 27 martie - 4 aprilie, respectiv 31 mai - 7 iunie 2006, lipsa sumei de 2,45 milioane de dolari din transferurile a şase jucători. Controlul ANAF a vizat modul în care s-au efectuat transferurile jucătorilor Jonathan McKain, Gigel Coman, Gabriel Caramarin, Gabriel Cânu, Marius Popa şi Adrian Olah, de la gruparea bancară la formaţia Poli Timişoara, în schimbul sumei totale de 2,55 milionane de dolari.

Salarii minime pe economie la Steaua

Fiscul a sesizat pentru posibile fapte de evaziune fiscală şi Parchetele de sector, după ce a descoperit mai multe nereguli la cluburile de fotbal bucureştene. ANAF a relevat că Asociaţia Fotbal Club Steaua Bucureşti a avut încheiate contracte de muncă cu 62 de jucători de fotbal, care erau plătiţi lunar cu salarii minime, cuprinse între unu şi trei milioane de lei. Grosul salariului venea direct într-un cont deschis la BCR, sub formă de sponsorizări. Inspectorii au arătat că astfel se evita plata impozitului pe veniturile din salariu şi a impozitului pe profit datorate bugetului de stat. Surse judiciare susţin că oficialii din Ghencea au mizat pe acest artificiu financiar, motivând în faţa anchetatorilor faptul că banii oferiţi drept sponsorizări nu pot fi impozitaţi. Paguba adusă bugetului de stat era de aproximativ 100 miliarde de lei.

Fentarea impozitelor - şi la Dinamo, şi la Rapid

Schema a fost dublată şi de Asociaţia "Pro Rapid" Bucureşti, care a efectuat sponsorizări către Asociaţia Fotbal Club Bucureşti de aproape 60 miliarde de lei. Inspectorii au relevat că este vorba de venituri asimilate salariilor jucătorilor de fotbal, convenţia între cele două asociaţii având un caracter oneros. Garda Financiară a descoperit că Asociaţia Club Sportiv "FC Dinamo Bucureşti" a plătit, în 2002, prime de instalare jucătorilor, în plus faţă de salariile lunare. Controlul a relevat că aceste prime nu erau înregistrate ca venituri salariale şi nu se impozitau. Mai mult, ele se bazau pe îndeplinirea unor obiective de performanţă care, dacă nu se îndeplineau, trebuiau restituite, iar în 2002, aceste obiective nu au fost atinse. Clubul din Ştefan cel Mare a fost prins în ofsaid şi când a încasat de la societatea de asigurări ING Nederlanden despăgubiri de mai multe milioane pe care nu le-a declarat în vederea impozitării.

FRF, corigent la susţinerea învăţământului

Un control al ANAF făcut în noiembrie 2004 la Federaţia Română de Fotbal arăta că instituţia este restantă la bugetul de stat peste şase miliarde de lei, contribuţii la fondul special de solidaritate pentru persoanele cu handicap şi contribuţia la fondul special pentru susţinerea învăţământului de stat. Controlul a mai indicat faptul că FRF a încasat de la Loteria Naţională 4,2 miliarde de lei, plata pentru cesionarea drepturilor de fotbal la concursurile pronosport. Factura a fost emisă fără a se achita TVA.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite