Fostul si actualul premier se razboiesc pe contractele Bechtel si EADS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nastase zice ca Guvernul cauta scuze ca sa nu faca platile prevazute in contract Intrebat, la Cluj-Napoca, cum priveste toate declaratiile legate de contractele EADS (sistemul integrat pentru

Nastase zice ca Guvernul cauta scuze ca sa nu faca platile prevazute in contract
Intrebat, la Cluj-Napoca, cum priveste toate declaratiile legate de contractele EADS (sistemul integrat pentru securizarea frontierelor) si Bechtel (autostrada "Transilvania"), Adrian Nastase a raspuns ca discutiile privind renegocierea sunt "inadmisibile". "Daca sunt destepti, sa negocieze in liniste si sa obtina un pret de cinci ori mai bun, le urez succes", a afirmat Nastase. Acesta considera ca organismul care trebuie sa faca verificari este Curtea de Conturi, nu membrii Guvernului. "Oricum, cred ca membrii Guvernului Tariceanu discuta aceste aspecte intre dansii, eu nu am inteles altceva", a continuat Nastase, afirmand apoi, despre autostrada "Transilvania", ca este "o situatie aberanta" faptul ca "presedintele Traian Basescu vine si spune ca modifica traseul, vine apoi Emil Boc si declara ca traseul este bun, vine Marko Bela si spune ca traseul este foarte bun, si apoi apare Eugen Nicolaescu si crede ca ar trebui facuta in 3 ani, nu in 12". "Si asta in situatia cand contractul a fost aprobat de Parlament, cu votul liberalilor si al democratilor", a adaugat Nastase. In opinia sa, Guvernul cauta scuze sa nu faca platile prevazute in contract, pentru a folosi banii in alte scopuri, cum ar fi pentru salarii. Lucru posibil, a mai spus Nastase, cu ocazia rectificarii bugetare. L-am intrebat pe fostul premier daca exista in contractul cu Bechtel clauze potrivit carora rediscutarea traseului sau rezilierea ar aduce Romania in situatia de a plati penalitati usturatoare, iar Nastase a raspuns: "Nu am fost foarte atent la aceste aspecte". La randul sau, Ioan Rus, fost ministru al Administratiei si Internelor, a declarat despre contractul semnat cu EADS ca s-a ales una din cele mai mari firme din domeniu, pentru evitarea suspiciunilor de coruptie. "Partea romana nu are competenta pentru desemnarea subcontractorilor, eu personal i-am explicat premierului ca nu vom rezista la ce presiuni se vor face, unul sa faca fundatia, altul nu mai stiu ce", a spus acesta.
Tariceanu a cerut ministerelor sa verifice contractele de achizitii publice, "din respect pentru contribuabili"
Premierul Calin Popescu Tariceanu a dispus ca toate ministerele sa verifice contractele de achizitii publice incheiate anul trecut si care au efecte asupra bugetului pe 2005, pentru a fi clarificate din punct de vedere al corectitudinii. "Decizia premierului are la baza respectul pentru gestionarea banului public si pentru contribuabili. Nu este normal ca intr-un an in care cheltuielile bugetare vor fi prudente, institutiile publice sa faca cheltuieli nejustificate din punctul de vedere al interesului public, de genul cartuselor supraevaluate si al costumelor de vanatoare de lux achizitionate anul trecut la preturi exorbitante de Regia Nationala a Padurilor", a declarat agentiei Mediafax purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu. Ea a precizat ca cetatenii contribuabili au dreptul sa stie cum sunt cheltuiti banii platiti prin impozite si a apreciat ca aceste verificari vor elimina suspiciunile asupra contractelor si vor permite inlaturarea neregularitatilor. Fostii guvernanti au datoria morala sa raspunda in fata cetatenilor pentru modul in care au gestionat banii publici, si nu sa lanseze acuzatii in van, a afirmat oficialul guvernamental. Ea si-a argumentat afirmatia prin exemplul contractului cu EADS, aratand ca fostii guvernanti ar trebui mai degraba sa explice, in acest caz, de ce au fost de acord sa plateasca bani de la buget pentru securizarea unor portiuni de frontiera care urmau sa fie modernizate cu fonduri Phare si au lasat neacoperite exact cele mai dificile zone de granita, respectiv judetele Satu Mare, Maramures si Suceava la frontiera cu Ucraina. "Pe de alta parte, este evident ca domnul Adrian Nastase, ca fost prim-ministru, vorbeste in cunostinta de cauza cand se refera la dificultatile din bugetul lasat tarii de catre guvernul sau. Este vorba de dificultati care provin din factura campaniei electorale a PSD, pe care trebuie sa o platim cu totii, anul acesta. Domnul Nastase stie despre miile de miliarde de lei luate din bugetul pe 2005 si cheltuite in 2004, cum ar fi peste 4.000 de miliarde de lei pentru contracte pentru drumuri, alte 4.000 de miliarde de lei pentru medicamente compensate. "Contractul cu EADS urmeaza sa fie renegociat. Guvernul doreste sa evite suprapunerile cu programele Phare privind securizarea frontierelor si vrea ca Romania sa plateasca un pret corect", se mai arata intr-un comunicat al Guvernului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite