Fostul director al Tepro Iasi Victor Balan a ajuns de la balamuc, dupa gratii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La aproape cinci ani de la asasinarea liderului sindical Virgil Sahleanu, fostul director al Tepro Iasi Victor Balan, condamnat la 15 ani de inchisoare, a fost incarcerat in arestul IPJ Iasi, dupa ce

La aproape cinci ani de la asasinarea liderului sindical Virgil Sahleanu, fostul director al Tepro Iasi Victor Balan, condamnat la 15 ani de inchisoare, a fost incarcerat in arestul IPJ Iasi, dupa ce medicii au stabilit ca acesta poate executa pedeapsa in regim de detentie, sub supraveghere psihiatrica. Potrivit Inspectoratul General al Politiei Romane, Tribunalul Satu Mare a emis, la 9 iunie, mandatul de executare a pedepsei inchisorii pe numele lui Victor Balan, in varsta de 51 ani, prin care s-a dispus condamnarea la o pedeapsa de 15 ani inchisoare pentru asociere in vederea savarsirii de infractiuni si instigare la omor. Politia sustine ca Balan, cunoscand faptul ca i s-a emis mandat de arestare si pentru a se sustrage executarii, s-a internat in Spitalul de Psihiatrie Socola Iasi, motivand unele tentative de suicid. in baza diagnosticului de internare si a analizelor facute in cadrul unitatii medicale, Victor Balan a fost expertizat de specialistii Institutului de Medicina Legala Iasi, care au stabilit ca acesta "poate executa pedeapsa in regim de detentie intr-o unitate ANP cu medic psihiatru, asigurandu-se supravegherea psihiatrica". In baza adresei IML Iasi, s-a solicitat externarea lui Victor Balan din Spitalul de Psihiatrie Socola si transferul acestuia in arestul IPJ Iasi. Dupa intocmirea dosarului de tip penitenciar, Balan va fi transferat la Spitalul Penitenciar Jilava, mai precizeaza IGPR. Judecatorii instantei supreme au hotarat, la 2 iunie, condamnarea la inchisoare a sapte persoane care au pus la cale omorul si achitarea fostului director al FPS Bucuresti, care fusese acuzat doar de inselaciune. Astfel, judecatorii inaltei Curti de Casatie si Justitie au decis condamnarea lui Victor Balan la 15 ani de inchisoare, a lui Catalin Ciubotaru, la 17 ani de detentie, iar pe asasinii liderului sindical, Ioan Tofan si Claudiu Bahna, la cate 23 de ani de inchisoare. Valentin Blanita si Gelu Alexandru Spuma, angajati ai societatii de paza Protect, au fost condamnati la cate cinci ani de inchisoare. Omul de afaceri ceh Frantisek Priplata a fost condamnat la opt ani de inchisoare.
Planul asasinarii lui Sahleanu, discutat cu o luna inainte
Asasinarea liderului sindical a fost pusa la cale, inca din data de 10 august 1999, in cadrul unei intalniri care a avut loc la Bucuresti intre Zdenek Zemek, Frantisek Priplata, Catalin Ciubotaru si Victor Balan. In perioada 27 august - 1 septembrie, locuinta liderului sindical a fost supravegheata permanent pentru a se afla cu aproximatie orele la care Sahleanu venea si pleca de acasa. in dimineata zilei de 7 septembrie 2000, Claudiu Bahna si Ion Tofan l-au asteptat pe Sahleanu in scara blocului, iar, in momentul in care acesta se pregatea sa iasa din bloc, l-au injunghiat de mai multe ori cu cutitul in zonele vitale ale corpului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite