Fostul director sportiv de la FC Steaua şi un general, condamnaţi cu suspendare pentru trafic de influenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru aceeaşi infracţiune, Fănel Pavalache a primit şase ani de închisoare Generalul (r) de flotilă aeriană Vergil Antohi Popescu şi fostul director sportiv al echipei Steaua

Pentru aceeaşi infracţiune, Fănel Pavalache a primit şase ani de închisoare

Generalul (r) de flotilă aeriană Vergil Antohi Popescu şi fostul director sportiv al echipei Steaua Bucureşti, Leonard Strizu (foto), un apropiat al lui Gigi Becali, au fost condamnaţi ieri la trei ani de închisoare cu suspendare pentru infracţiunile de trafic de influenţă şi uz de fals, în dosarul "Combustibili pentru armată".

Cel de-al treilea inculpat din cauză, cel care intermedia influenţa, Onorică Palade, a fost condamnat pentru infracţiune de cumpărare de influenţă la trei ani de închisoare cu executare. Fost poliţist, Onorică Palade, condamnat de Tribunalul Bacău, într-o altă cauză, tot la trei ani de închisoare, va executa o pedeapsă finală, după contopire, de patru ani de închisoare. Decizia poate fi atacată cu apel.

Flagrant şi documente falsificate

Generalul a fost prins în flagrant, pe 30 martie 2005, în timp ce primea 10.000 euro de la doi oameni de afaceri cărora le-a promis că poate interveni pe lângă înalţi funcţionari din structuri ale statului în vederea adjudecării unor licitaţii publice pentru achiziţionarea de combustibili necesari armatei şi în transporturi. Banii au fost ceruţi cu promisiunea că poate influenţa reducerea termenului de încheiere a unor contracte de livrare a 10.000 tone de combustibili. În timpul urmăririi penale, anchetatorii au stabilit că Leo Strizu s-a folosit de un înscris sub semnătură privată falsificat pentru a atesta în mod nereal că suma de 25.000 USD, pretinsă pentru traficarea influenţei, ar reprezenta un împrumut pe care l-ar fi şi restituit.

Călătoriile mai lungi de opt zile, anunţate la instanţă

Leonard Strizu şi Vergil Popescu vor fi sub supravegherea Serviciului de Probaţiune pe o perioadă de încercare de opt ani. Cei doi trebuie să anunţe orice schimbare de domiciliu, deplasările care depăşesc opt zile şi să comunice informaţii prin care pot fi controlate mijloacele de existenţă. Cei doi trebuie să restituie martorilor denunţători 18.000 dolari (din care 15.000 $ - Leo Strizu) şi să plătească cheltuielile de judecată în valoare de 40 milioane de lei. Instanţa a mai decis menţinerea sechestrului asigurător pe un teren, proprietatea lui Leonard Strizu, de 9.000 mp, situat în comuna Mogoşoaia.

Hotărâri CSAT, verificate de DNA

Procurorii continuă cercetările faţă de Popescu şi Strizu într-un alt dosar de corupţie, în care se verifică mai multe înscrisuri clasificate, reprezentând hotărâri ale Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), care au ajuns în posesia lui Vergil Antohi Popescu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite