Fostul Comtim, acuzat de poluare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Crescătoriile de porci Smithfield din judeţul Timiş poluează solul din comunele Parţa şi Gătaia cu dejecţiile stocate în bazine metalice care au costat milioane de euro, dar care s-au

Crescătoriile de porci Smithfield din judeţul Timiş poluează solul din comunele Parţa şi Gătaia cu dejecţiile stocate în bazine metalice care au costat milioane de euro, dar care s-au fisurat.

În urma controalelor de rutină, Garda de Mediu Timiş a aplicat, începând din luna aprilie, amenzi de 150.000 lei, pentru faptul că în urma unor defecţiuni de executare a bazinelor metalice, dejecţiile stocate au început să se infiltreze în sol.

Încărcătura bazinelor care au avut fisuri a fost restocată în depozite similare de pământ, fiind încălcate, astfel, normele de protecţie a mediului.

Poluarea cu dejecţii din Timiş a fost anunţată autorităţilor de mediu în timp util, dar localnicii, pe lângă faptul că sunt nemulţumiţi de mirosul puternic care vine dinspre fermele de porci, se tem acum că pământul şi apa vor fi infestate.

Pericolul poate apărea nu numai în Gătaia sau Parţa, ci şi în alte locuri unde Smithfield are ferme.

Crescătoria americană de porci, care a investit în fostul Comtim sume fabuloase, este amendată sistematic de Garda Naţională de Mediu pentru că pune în pericol pământul şi apele

Smithfield Ferme a fost amendată cu 150.000 de lei pentru poluare cu dejecţii. Ferma de porci de la Gătaia se află deja în procedură de sistare a activităţii.

Crescătoriile de porci Smithfield, care poartă stigmatul focarului de pestă porcină izbucnit anul trecut în judeţul Timiş, au din nou probleme cu autorităţile de mediu. De data aceasta, bazinele metalice în care sunt stocate dejecţiile s-au fisurat.

Gătaia şi Parţa sunt de această dată localităţile în care, potrivit comisarilor de mediu, au fost poluate solul şi pânza freatică. În urma celor cinci controale de rutină ale Gărzii de Mediu Timiş, gigantul american a încasat, începând cu luna aprilie, amenzi în valoare de 150.000 de lei numai pentru faptul că, în urma unor defecţiuni de execuţie a bazinelor metalice, dejecţiile stocate au început să se infiltreze în sol.

Pământul din Timiş, bazin pentru dejecţii

Marian Eperiaş, locţiitorul comisarului-şef al Gărzii de Mediu Timiş, a declarat pentru "Adevărul" că, în urma controalelor efectuate la Gătaia, s-a constatat anterior că dejecţiile din bazinele metalice fisurate au fost mutate în bazine de pământ.

"Au stocat dejecţiile în bazine de pământ, ceea ce nu este conform din punctul de vedere al mediului", susţine Eperieş. "Acesta este motivul pentru care ieri am cerut Agenţiei Regionale de Protecţie a Mediului Timiş (ARPM) să suspende companiei Smithfield Ferme autorizaţia de mediu până când va fi remediată problema stocării corecte a dejecţiilor", a declarat în exclusivitate pentru "Adevărul" comisarul de mediu.

Una dintre amenzi a fost aplicată şi pentru faptul că reprezentanţii Gărzii de Mediu au surprins una dintre maşinile societăţii în timp ce transporta, fără autorizaţie, dejecţii spre localitatea Hitiaş.

"Nu este vina noastră, ci a executanţilor!"

Bogdan Mihail, directorul general al Smithfield Ferme, care este supărat că amenzile de la Garda de Mediu se ţin lanţ, a declarat în exclusivitate pentru "Adevărul" că "la Gătaia nu este nicio problemă". "Respectăm legislaţia de mediu prin tot ceea ce facem. Dacă s-au fisurat bazinele metalice, nu este vina noastră, ci a executanţilor, iar scurgerile de dejecţii sunt doar nişte accidente.

Oricui i se poate întâmpla acest lucru. În mediul rural există atâtea toalete în fundul curţii. Putem spune atunci că şi acestea încalcă legislaţia de mediu. Am anunţat în timp util autorităţile de mediu, iar depozitarea în pământ a dejecţiilor am făcut-o cu acordul Societăţii Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare şi cu avizul Apelor Române", a spus oficialul Smithfield.

"Nu poluăm. Avem sisteme performante de stocare a dejecţiilor. Amenzile de la Gardă, care se ţin lanţ, nu constituie decât un mod prin care comisarii încasează bonusuri salariale"
Bogdan Mihail,
director general Smithfield Ferme

ARPM Timiş "Dejecţiile nu au curs şiroaie "

Şeful Serviciului de Autorizare a Controlului Confirmării, Aurelia Pomparău, din cadrul ARPM Timiş, susţine că numai ghinionul a făcut, şi de astă dată, ca fermele Smithfield să aibă necazuri.

"A fost o poluare accidentală. Bazinele s-au spart din cauza greutăţii dejecţiilor, care nu au curs şiroaie, ci doar s-au infiltrat între corpul bazinelor şi fundaţie. Agenţia a fost sesizată imediat, precum şi celelalte autorităţi de mediu", a declarat Pomparău.

"Nu cred decât în lege"

"Au început să reapară plângeri din partea cetăţenilor care reclamă şi condiţii de disconfort legat de mirosul care vine de la fermele Smithfield. Am luat legătura cu autorităţile responsabile şi am stabilit măsurile care se impun pentru binele localnicilor", a spus Laviniu Bedrosian, subprefect de Timiş (foto)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite