Foştii ministri ai finanţelor: Creşterea pensiilor este mult prea costisitoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Argumentele prezentate de specialiştii în finanţe publice (printre care se numără şi foşti miniştri ai finanţelor) privind necesitatea majorării pensiilor de stat arată că

Argumentele prezentate de specialiştii în finanţe publice (printre care se numără şi foşti miniştri ai finanţelor) privind necesitatea majorării pensiilor de stat arată că această măsură este raţională, pe fondul creşterii economice, dar implică şi unele riscuri pe termen mediu şi lung.

Analistul economic Daniel Dăianu, fost ministru al finanţelor, ne-a declarat că este raţional să crească pensiile, "dar nu cum a propus PSD şi a acceptat guvernul". Povara ar fi "prea mare pentru un buget care are vulnerabilităţi serioase".

Sprijinul pentru agricultură are temei într-un an atât de secetos, dar "ceea ce a aprobat guvernul pentru 2008 (pensii şi subvenţii în agricultură, ca şi intenţia de reducere a cotei CAS cu şase procente), dacă nu vor fi reduse cheltuieli publice şi crescute unele încasări bugetare ar duce deficitul bugetar către 5% din PIB, chiar mai mult".

În continuare, "creşterea deficitului bugetar cu peste 2% din PIB ar accentua considerabil deficitele externe", fenomen care "ar eroda serios din credibilitatea politicii economice, ar schimba sentimentul pe piaţă - în sensul unor ieşiri de fonduri, presiune spre depreciere a leului (cu presiune inflaţionistă), circumspecţie din partea mediului de afaceri privind fiscalitatea şi mersul economiei. De aceea, semnalul lansat de agenţia de rating Fitch nu este întâmplător".

Tăriceanu s-a lansat într-un "joc periculos"

Daniel Dăianu a mai lansat şi un avertisment cu privire la "nebugetarea unor acte normative adoptate de guvern". Dacă mai punem la socoteală şi "intemperiile" probabile ale unei lungi perioade electorale (avem mai mult de un an şi jumătate de alegeri locale şi naţionale), realizăm "jocul foarte periculos în care s-a lansat Guvernul Tăriceanu, cu larga asistenţă parlamentară, în domeniul finanţelor publice".

Unele venituri la buget "au fost supraestimate, în timp ce unele cheltuieli au fost subestimate". Este totodată "de neînţeles de ce nu au fost prevăzute în planul bugetului efecte ale actelor normative adoptate în 2006 (ca o serie de creşteri salariale) şi unde guvernul nu prea are cale de întors".

"Mărirea dorită a pensiilor ar însemna circa 40% din creşterea reală a PIB-ului. Aceasta determină ca bugetul public pentru 2008, pe partea de cheltuieli evaluate ca pondere în PIB, să sufere modificări sensibile. Creşterea pensiilor ar forţa ajustări la alte capitole din structura bugetului". De asemenea, "punctul de pensie nu poate ajunge la nivelul programat (ca procent din salariul mediu) dacă salariile cresc concomitent" , conchide Daniel Dăianu.

"Satisfacţie pe moment, drame pe termen lung"

"Ideea este că, în general, din buget se poate face orice. Dacă vrei, poţi majora şi de trei ori pensiile. Consecinţele vor apărea însă pe viitor. În acest caz, măsura este populistă. Creează satisfacţie pe moment, dar drame pe termen lung. În timp, această măsură nu va putea fi susţinută financiar. Printr-o majorare a pensiilor îi condamni pe ceilalţi, pentru că trebuie să iei de undeva.

În loc de cinci autostrăzi se vor face doar trei sau în loc de zece şcoli o să se facă doar cinci. Se amanetează astfel viitorul celorlalţi pensionari. Cred că nimeni nu poate spune răspicat Da sau Nu majorării pensiilor. Problema constă în procentul de creştere a acestora", afirmă Ionuţ Popescu, fost ministru al finanţelor.

Sistemul pensiilor de stat - "imoral şi nedrept"

"Cred însă că însăşi existenţa acestei dezbateri aduce încă un argument, dacă mai era nevoie, în favoarea trecerii la sistemul de pensii private. Sistemul de pensii de stat pare imoral şi nedrept: nişte oameni care au muncit toată viaţa sunt penalizaţi la momentul pensiei pentru factori care nu le sunt imputabili în niciun fel, cum ar fi numărul persoanelor în activitate la acel moment, care contribuie la fondul de pensii, calitatea deciziilor de politică economică ale statului, mai mult sau mai puţin fundamentate.

Pensionarii nu trebuie să mai fie trataţi ca nişte cerşetori, aflaţi veşnic la mâna - aş spune chiar la mila - statului, ci ca nişte persoane responsabile, capabile să îşi asume, în bine sau în rău, rezultatul propriilor decizii investiţionale adoptate de-a lungul vieţii profesionale active.

Singurul rol al statului trebuie să fie acela de a asigura atât o supraveghere eficientă a fondurilor de pensii, cât şi un cadru macroeconomic echilibrat, lipsit de şocuri", ne-a declarat Mihai Bogza, preşedintele Consiliului de Administraţie al BancPost.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite