Fosforul atacă ficatul, rinichii şi inima

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fosforul alb este forma toxică a fosforului, care poate fi sufocantă pentru căile respiratorii şi agresivă pentru ficat, rinichi şi inimă. El poate provoca intoxicaţii grave, uneori

Fosforul alb este forma toxică a fosforului, care poate fi sufocantă pentru căile respiratorii şi agresivă pentru ficat, rinichi şi inimă. El poate provoca intoxicaţii grave, uneori cauzatoare de moarte. Potrivit prof. Adrian Streinu Cercel, de la Institutul de Boli Infecţioase <> din Capitală, există trei faze ale intoxicaţiei cu fosfor alb.

Prima fază se caracterizează prin apariţia unor modificări cutanate (alergodermie), care dispar însă într-un interval de două-opt ore. Atunci când persoana afectată crede că a scăpat de durerile localizate la nivelul pielii, survine a treia fază a bolii, posibil letală.

Aceasta debutează cu diaree, vărsături, sângerări, convulsii, leziuni hepatice şi renale şi poate evolua până la deces. Aceste manifestări sunt specifice unei intoxiaţii acute cu fosfor alb. În cazul în care cantitatea de fosfor alb inhalată este mare, apare edemul pulmonar acut, cu efect letal.

În cazul unei contaminări externe (toxicul pătrunde în organism prin tegument sau mucoase), specialiştii recomandă spălarea acestor zone cu apă din abundenţă. Decontaminarea internă, în cazul intoxicaţiei cu fosfor alb pe cale digestivă, se face prin spălături gastrice repetate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite