Forţa usturoiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se spune că evreii, în drum spre ţara Făgăduinţei, regretau cel mai mult prazul, ceapa şi usturoiul pe care le găseau din belşug în Egipt. De altfel, usturoiul era venerat de către

Se spune că evreii, în drum spre ţara Făgăduinţei, regretau cel mai mult prazul, ceapa şi usturoiul pe care le găseau din belşug în Egipt. De altfel, usturoiul era venerat de către egipteni. Aproape la fel de preţuit era şi în Grecia sau Roma antică. Dacii erau şi ei mari iubitori de usturoi. Cel puţin aşa susţine Aristofan care, într-o comedie a lui, îi remarcă pe aceşti "eroi mâncători de usturoi". Eroi, susţine scriitorul, pentru că usturoiul avea menirea de a-i menţine puternici în luptă. Din acelaşi considerent îl mâncau şi soldaţii legiunilor romane şi atleţii greci.
Apetenţa dacilor pentru usturoi nu este o simplă întâmplare. Istoricul roman Iordanes afimă că strămoşii noştri aveau temeinice cunoştinţe de farmacologie şi toxicologie şi foloseau cu înţelepciune virtuţile terapeutice ale unor plante. Iar proprietăţile usturoiului, de întăritor al sistemului imunitar şi antibiotic natural, erau bine cunoscute - multe dintre calităţile lui sunt pomenite în inscripţiile dezgropate în Egipt şi datând de peste 4000 de ani.

Vinete cu usturoi la cuptor
Pentru 4-6 porţii
Ingrediente: 3 vinete, 2 linguri făină, 5 roşii, 1 păstârnac, 2 ardei graşi, 4 căţei de usturoi, 1 ceaşcă ulei, 1 foaie de dafin, 1 crenguţă cimbru, pătrunjel verde, sare, piper, boia dulce de ardei
Mod de preparare: Vinetele se spală, se şterg, se curăţă de cotoare şi se taie în felii rotunde, de grosimea unui deget. Se sărează şi se lasă să se înmoaie bine timp de o oră. Se storc uşor, se dau prin făină şi se prăjesc pe ambele părţi în ulei încins. Se pun apoi într-o cratiţă. Se curăţă şi se rade păstârnacul, se spală ardeii şi roşiile, se curăţă de seminţe şi se taie cubuleţe. În grăsimea rămasă de la prăjitul vinetelor, se călesc păstârnacul, ardeii, roşiile şi usturoiul zdrobit. Se adaugă cimbrul, dafinul, sare, piper şi boia după gust. Se înăbuşă totul 5-7 minute, apoi se toarnă sosul peste vinetele din cratiţă (fără cimbru şi dafin). Se dă cratiţa la cuptor pentru 10-15 minute. Înainte de a servi, se presară mâncarea cu pătrunjelul tocat.

ştiaţi că?
Astăzi, usturoiul este creditat cu mult mai multe calităţi medicinale - scade colesterolul, împiedică formarea cheagurilor de sânge, întârzie îmbătrânirea organismului şi previne unele forme de cancer. Dar, pentru ca toate aceste proprietăţi să-şi sporească eficienţa, ar trebui să tăiem usturoiul cât mai mărunt şi să-l lăsăm să stea cel puţin 10 minute înainte de a-l folosi la gătit.
Dacă doriţi să ne împărtăşiţi gândurile dvs sau o reţetă din repertoriul dvs culinar, scrieţi-ne pe adresa redacţiei: Adevărul, rubrica "Reţeta zilei", Piaţa Presei Libere nr.1, Bucureşti, sect. 1. Cele mai bune reţete vor fi premiate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite