Forţa de muncă din România, încă ieftină în comparaţie cu Germania sau Franţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe plan local, costul pe oră era anul trecut de circa 5 euro, în timp ce în UE media se situa la peste 22 euro Costurile mici cu forţa de muncă rămân în continuare un avantaj competitiv

Pe plan local, costul pe oră era anul trecut de circa 5 euro, în timp ce în UE media se situa la peste 22 euro

Costurile mici cu forţa de muncă rămân în continuare un avantaj competitiv al ţărilor foste comuniste, printre care şi România, în lupta de a atrage noi investitori.

Temerile privind pierderea atuului constituit de forţa de muncă ieftină sunt pe cale să se diminueze, în condiţiile în care ţări precum Germania sau Franţa sunt în continuare cu multe mai scumpe la acest capitol decât statele din Europa Centrală.

În ceea ce priveşte situaţia din ţara noastră, salariul mediu lunar nu este la nivelul celui din ţările amintite, însă el creşte constant. Potrivit Eurostat, în România, creşterea anuală a costului orar cu forţa de muncă a fost de 19,6%, în primul trimestru al anului în curs, ceea ce o situează pe locul trei - după Letonia şi Lituania - în topul creşterilor.

Majorarea costurilor de producţie

Situaţia este valabilă pentru majoritatea fostelor ţări comuniste din Europa Centrală, unde monedele puternice şi creşterile salariale au sporit costurile de producţie.

"Aprecierea monedelor şi creşterile salariale au determinat o majorare a costurilor de producţie în fostele state comuniste din Europa Centrală, care rămân totuşi mult sub nivelul din Germania sau Franţa", se arată în raportul realizat de Reuters.

Potrivit acestuia, în Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia - statele cu cele mai importante economii dintre ţările care au aderat la Uniunea Europeană (UE) în 2004 -, productivitatea pe angajat a fost, în 2007, între două treimi şi trei sferturi faţă de media UE, în timp ce salariile sunt de peste trei ori mai mici.

În Occident, salariile cresc rapid

Cele mai mari cheltuieli salariale în cele patru state, pentru anul 2007, au fost înregistrate în Cehia - 7,4 euro pe oră, urmată de Ungaria - 7 euro, Slovacia - 6,3 euro şi Polonia - 5,9 euro. În România, costul orar cu forţa de muncă se situează între 3-5 euro, nivel care plasează ţara noastră printre ţintele preferate de investitorii străini.

Spre comparaţie, în Germania costurile au fost de 33 de euro, iar în UE în medie de 22,3 euro. Deşi costurile de producţie din Polonia, Ungaria, Cehia şi Slovacia au crescut, regiunea est-europeană rămâne încă mai ieftină comparativ cu state precum Germania şi Franţa din Europa de Vest.

În plus, monedele naţionale puternice au diminuat impactul preţurilor ridicate pentru bunuri de consum, iar salariile în Occident cresc mai rapid, pe fondul avansului inflaţiei. Estul Europei este preferat în multe cazuri locaţiilor mai ieftine din Asia, ca urmare a legăturilor bune de transport cu Occidentul, a forţei de muncă bine pregătite şi a valorilor culturale comune.

"Este încă mai ieftin ca în Germania", a spus Sebastian Holtgrewe, responsabilul pentru comunicare al Camerei de Comerţ şi Industrie Germano-Cehă (DIHK).

Cehia, atractivă la productivitate

Instituţia germană a realizat recent un sondaj care a arătat că proporţia companiilor care intenţionează să investească în exteriorul ţării a crescut de la 29% anul trecut la 35% în 2008. Dintre agenţii economici care analizează o investiţie în afara Germaniei, 43% au ales Europa Centrală şi de Est, în urcare comparativ cu 36% în 2007.

Cehia este cea mai atractivă destinaţie pentru investiţiile străine directe, în special provenind din Germania, potrivit unui studiu realizat de Camera germană de Comerţ în regiune. Potrivit Eurostat, productivitatea muncii în Cehia pe angajat este estimată la 74,3% din media europeană anul acesta, faţă de 103,8% Germania, 122,2 % Franţa şi 68,7% Portugalia.

Coroana cehă s-a apreciat cu 9,6% anul acesta faţă de euro, ceea ce a afectat profiturile firmelor de export în zona euro. Negocierile salariale se poartă la nivel de companie, iar o mare parte dintre cele pentru anul 2008 sunt încă în curs de desfăşurare.

Principalul sindicat i-a sfătuit pe membrii săi să ceară o mărire cu cel puţin 8%. Slovacia se află pe primul loc în ceea ce priveşte productivitatea în rândul fostelor republici comuniste luate în considerare, cu 78,9% din media UE pe angajat.

Salariul minim, mai mare cu 20% în Polonia

Coroana slovacă a crescut cu 9,5% în 2008, înainte de a se stabiliza la cursul de aproximativ 30,3 coroane pentru un euro. Autorităţile au fixat această valoare ca referinţă pentru trecerea la moneda unică europeană, în 1 ianuarie. Cel mai mare sindicat din ţară, KOZ, a ajuns la un acord cu patronatul pentru o creştere salarială cu 6,5% pentru cei peste 150.000 de membri ai săi, mai puţin faţă de cele şapte procente cerute. Şi

Ungaria scorează la capitolul productivitate pe angajat, cu un procent de 74,2% din media UE. Forintul s-a apreciat şi el cu 11,91% faţă de euro în 2008.

În ceea ce priveşte creşterile salariale din sectorul privat, acestea sunt negociate între patronat, sindicate şi Guvern. În luna decembrie s-a decis ca salariile să fie crescute cu 5% - 7,5% în anul 2008. În general, aceste acorduri fixează o limită inferioară, iar creşterea salarială propriu-zisă depăşeşte în general acest nivel.

Un studiu realizat de Camera Comerţului Ungaro-Germană, realizat pe un eşantion de 75 de companii, a arătat că majorarea aşteptată este de 6%, în timp ce Banca Centrală o estimează la 7,7%. Productivitatea poloneză pe angajat a fost de 65,7% din media europeană, iar zlotul s-a apreciat cu 10,4% faţă de euro anul acesta.

În ceea ce priveşte salariile, în sectorul privat această problemă este rezolvată între sindicate şi companii. Guvernul a crescut, însă salariul minim pentru anul 2008 - cu 20%, la 1.136 de zloţi (464,2 dolari). Salariile profesorilor vor creşte cu 16% anul acesta, cele ale angajaţilor din Kompania Weglowa, cea mai mare companie minieră din UE, cu 13%, iar cele ale salariaţilor din PKN, cel mai mare grup petrolier al ţării, cu 3,5%.

33 euro

- era costul orar cu forţa de muncă în Germania, în 2007

România - codaşă, dar cu salarii în creştere

România rămâne în urma mediei europene şi la capitolul productivitate. Biroul statistic al Uniunii Europene, Eurostat, estimează că productivitatea muncii din România va ajunge în acest an la 44% din media europeană, de la 38% în 2005, urmând să se claseze pe locul 26 în Uniunea Europeana la acest indicator.

Potrivit ministrului muncii, în primele trei luni ale anului 2008, costurile salariale au crescut cu 19,5 la sută, în principal din cauza creşterii veniturilor şi a numărului mare de prime şi sporuri salariale acordate.

Piaţa locală, fără riscuri

Ca şi în celelalte state foste comuniste şi membre ale Uniunii Europene, şi salariile din ţara noastră se află pe o pantă ascendentă. Mai mult decât atât, majoritatea celor care doresc să îşi schimbe locul de muncă aşteaptă o remuneraţie peste cea pe care o primesc în prezent.

Astfel, potrivit unui sondaj bestjobs.ro, doar 3,84 la sută dintre români s-ar mulţumi cu salariul pe care îl primesc în prezent, dacă ar fi să-şi schimbe locul de muncă. Cei mai mulţi angajaţi români, peste 40 la sută, au precizat că ar cere unui viitor angajator un salariu cu 20-50 la sută mai mare.

În plus, 20 la sută dintre cei chestionaţi au precizat că vor solicita, la următorul serviciu, mai mult decât dublul salariului avut în prezent.

Chiar şi în aceste condiţii, ţara noastră nu figurează printre destinaţiile ce prezintă un risc crescut din acest punct de vedere. Firmele germane se aşteaptă la o creştere mai rapidă a salariilor din regiune decât a costurilor generale.

"Cea mai intensă îngrijorare este în Polonia, Slovacia şi Lituania, în timp ce pentru România, Serbia şi Cehia, îngrijorarea este doar moderată", arată Reuters. În afara îngrijorărilor create de cererile de majorări salariale, un risc principal referitor la investiţii este creat de faptul că aproape toate statele din regiune acuză o lipsă tot mai mare de forţă calificată de muncă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite