Forta de Reactie Rapida a NATO va fi operationala in urmatorii doi ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrii Apararii din tarile NATO, reuniti la Poiana Brasov, au discutat ieri despre transformarea militara a Aliantei, despre operatiunile NATO din Afganistan si Balcani, precum si despre

Ministrii Apararii din tarile NATO, reuniti la Poiana Brasov, au discutat ieri despre transformarea militara a Aliantei, despre operatiunile NATO din Afganistan si Balcani, precum si despre pregatirea, cu sprijinul NATO, a fortelor de securitate irakiene. Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a insistat ca liderii Aliantei trebuie sa acorde o atentie speciala combaterii terorismului. "De la ultima noastra reuniune neoficiala, cea din luna februarie, ne-am confruntat cu o escaladare a violentei etnice in Kosovo si cu atentate oribile la Madrid si la Beslan. In acelasi timp, a inceput misiunea NATO de antrenare a fortelor de securitate din Irak si, acum cateva zile, au avut loc alegerile prezidentiale din Afganistan. Operatiunile NATO din Mediterana, din Balcani si din Afganistan testeaza capacitatea fortelor noastre", a declarat Jaap de Hoop Scheffer. Secretarul general a afirmat ca a trecut vremea cand rolul principal al Aliantei era "descurajarea adversarilor" si ca NATO trebuie sa raspunda noilor provocari "diverse si presante". O alta prioritate a NATO ar fi "intarirea legaturii dintre angajamentele politice si responsabilitatile operationale ce rezulta din aceste angajamente". Scheffer a recunoscut ca organizatia pe care o conduce trebuie sa-si asigure, mai mult decat pana acum, "sprijinul public" pentru actiunile sale militare. Secretarul general al Aliantei s-a aratat optimist in privinta relatiilor dintre NATO si UE: "Consultarile dintre Uniunea Europeana si NATO ne dau speranta ca fortele noastre vor fi complementare". In plan militar, principalul castig al reuniunii NATO de la Poiana Brasov il constituie recunoasterea capacitatii operationale initiale a Fortei de Reactie Rapida a NATO (NATO Response Force - NRF). Ea va consta din 70.000 de oameni, dintre care 18.000-20.000 de militari vor fi permanent pregatiti sa fie trimisi in teatrele de operatiuni. Diferitele contingente ale Fortei de Reactie Rapida vor parcurge, alternativ, cate sase luni de antrenament intensiv, urmate de alte sase luni in care vor fi la dispozitia Aliantei. Forta de Reactie Rapida a NATO ar urma sa devina pe deplin operationala in urmatorii doi ani. Comandantul suprem al fortelor NATO din Europa, generalul american James L. Jones, a subliniat la randul lui ca "Este prima oara in istoria NATO cand fortele terestre, aeriene si navale, precum si trupele speciale sunt sub aceeasi comanda". Generalul Jones a precizat ca de acum inainte Alianta va pune mai mult accent pe culegerea de informatii si pe sprijinul logistic al trupelor deplasate la mare distanta. Ca succese deja confirmate ale NRF, generalul Jones a amintit fortele de stabilizare din Afganistan si fortele care au fost integrate in dispozitivul de securitate al Olimpiadei de la Atena.
Operatiunea din Afganistan - subiect de controverse
Operatiunea aliata din Afganistan a starnit controverse la reuniunea de la Poiana Brasov. Ministrul german al apararii, Peter Struck, a declarat raspicat, ieri, ca tara sa se opune oricarei fuziuni intre mandatele Fortei internationale de asistenta pentru securitate in Afganistan (ISAF), condusa de NATO, si cel al operatiunii Libertate durabila (Enduring Freedom), condusa de SUA. Ambasadorul SUA la NATO, Nicholas Burns pledeaza pentru aceasta fuziune; el i-a invitat pe aliati sa elaboreze pana in februarie anul viitor un proiect cu privire la preluarea operatiunilor din Afganistan. "Speram, evident, sa se produca la un moment dat o integrare a efortului NATO si a operatiunii Libertate durabila - poate in 2005, poate in 2006, depinde de cum merg lucrurile", a declarat Nicholas Burns. Si alti participanti la reuniunea de la Poiana Brasov au confirmat rezistenta unor state aliate fata de o integrare a operatiunilor din Afganistan, dar au mentionat ca extinderea misiunii spre vestul acestei tari pe care o pregateste Alianta, urmata de extinderea in sud, va face inevitabila o mai stransa cooperare cu misiunea americana, daca nu chiar o fuziune.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite