Formarea "coaliţiei portocalii", blocată în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După publicarea rezultatelor preliminare ale alegerilor parlamentare din 26 martie, la Kiev a continuat febra consultărilor în vederea constituirii noii coaliţii de guvernământ. Cea mai

După publicarea rezultatelor preliminare ale alegerilor parlamentare din 26 martie, la Kiev a continuat febra consultărilor în vederea constituirii noii coaliţii de guvernământ.
Cea mai grăbită pare a fi Iulia Timoşenko, care a avut iniţiativa formării coaliţiei "portocalii", formată din blocul său, "Ucraina noastră" a preşedintelui Iuşcenko şi socialiştii lui Moroz, susţinând semnarea cât mai curând a unui acord de coaliţie între cele trei formaţiuni. Potrivit estimării specialiştilor, singurul obstacol care ar împiedica o asemenea coaliţie este ridicat de ambiţiile neascunse ale Iuliei Timoşenko, care pretinde rolul de lider al alianţei, inclusiv funcţia de premier. Aceasta ar complica situaţia politică, împingându-l pe preşedintele Iuşcenko în planul doi al scenei politice. Acesta este, de altfel, motivul pentru care Iuşcenko nu se grăbeşte să se pronunţe definitiv. Chiar dacă ar fi realizată o asemenea formulă, aceasta ar putea funcţiona extrem de greu în condiţiile obstrucţionării sistematice din partea Partidului Regiunilor al lui Ianukovici, favoritul alegerilor. Declaraţiile din ultimul timp ale reprezentanţilor acestui partid indică o posibilă apropiere de blocul proprezidenţial. Raisa Bogatâriova, liderul fracţiei parlamentare, a avertizat deja că refacerea coaliţiei "portocalii" va duce la o dualitate a puterii în ţară, având în vedere controlul exercitat de formaţiunea sa în zece din regiunile din estul şi sudul ţării. O alianţă între cele două formaţiuni rivale ar plasa automat Blocul lui Timoşenko în opoziţie, marcând năruirea idealurilor revoluţiei "portocalii". Pe acest fond, ieri, în centrul Kievului, câteva mii de simpatizanţi ai partidelor care nu au depăşit pragul electoral de 3 la sută au început pichetarea sediului parlamentului, întrunit în ultima sa sesiune plenară. Aceştia acuză fraudarea alegerilor şi cer reluarea procesului de numărare a voturilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite