Foresta Nehoiu, un El Dorado exploatat in folosul lui Omar Hayssam

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adevarul a intrat in posesia unei copii a caietului de sarcini pentru privatizarea societatii Foresta SA Nehoiu. Din sursele noastre, originalul acestui caiet de sarcini a disparut in conditii

Adevarul a intrat in posesia unei copii a caietului de sarcini pentru privatizarea societatii Foresta SA Nehoiu. Din sursele noastre, originalul acestui caiet de sarcini a disparut in conditii dubioase, imediat dupa ce Omar Hayssam a achizitionat pachetul majoritar de actiuni ale acestei intreprinderi. Mai exista o singura copie a acestui caiet de sarcini, cea de la Adevarul. Va vom prezenta modul prin care Fondul Proprietatii de Stat (FPS), printr-o majorare ilegala de capital, a devenit actionar majoritar la Foresta SA, in detrimentul angajatilor societatii si a proprietarilor de terenuri pe care se afla fabrica. De aici nu a mai ramas decat un singur pas pana cand cel mai mare producator de cherestea din Romania a fost oferit pe tava controversatului personaj Omar Hayssam. Potrivit caietului de sarcini, Foresta SA Nehoiu a fost infiintata in anul 1908, cu obiectul de activitate exploatarea, transportul si prelucrarea lemnului in cherestea. In urmatorii 40 de ani, Foresta se transforma in societate cu capital romanesc si italian. Dupa revolutie, mai exact in 1991, intreprinderea se divizeaza in subunitati ale Regiei Atonome SUDREL Bucuresti, si apoi in subunitati ale SC EXFOR SA Bucuresti. Divizarea a dus la aparitia a doua societati comerciale de stat, respectiv SC Mobineh SA Nehoiu (actuala Nikmob SA) si SC Morsa SA Ramnicu Sarat. in 1996, sucursala de exploatare, transport si prelucrare a lemnului Nehoiu se transforma in actuala SC Foresta Nehoiu SA, prin desprinderea din structura SC EXFOR SA Bucuresti.
Majorare ilegala de capital in favoarea FPS
in 1992, angajatii de la Foresta SA Nehoiu au putut cumpara actiuni la societate prin metoda MEBO. Aceasta operatiune a facut ca salariatii sa detina peste 53 la suta din capitalul Foresta, iar statul, prin FPS, a ramas cu 47 la suta. Dupa 1996, cu toate ca societatea de prelucrare a lemnului era ca si privatizata, Foresta a fost inclusa pe lista de privatizari a FPS. Statul s-a folosit de o inginerie financiara si i-a dat deoparte pe actionarii privati. Activele - terenuri, utilaje si cateva cladiri - detinute de FPS la Foresta au fost reevaluate, pretul lor crescand peste noapte. Prevalandu-se de acest lucru, statul a efectuat o majorare de capital doar pentru pachetul detinut de FPS la Foresta. A fost, practic, o nationalizare care a dat posibilitatea FPS sa vanda Foresta clientelei politice. Dupa aceasta manevra a fost schimbata imediat componenta Consiliului de Administratie. Daca, in 1990, la Foresta lucrau peste 5.600 de angajati, in momentul privatizarii, aici, mai existau doar 1.300 de salariati. Potrivit caietului de sarcini, la momentul privatizarii, structura actionariatului arata astfel: persoane fizice - 43,5 la suta din actiuni, persoane juridice - 0,02 la suta si FPS - 56,7 la suta din actiuni. Majorarea de capital a fost facuta fara a fi consultati actionarii majoritari de pana la momentul reevaluarii activelor.
FPS recunoaste nationalizarea abuziva
Foresta a fost astfel scoasa la mezat. Activele vandute nu apartineau insa in totalitate statului, asa cum reiese chiar din caietul de sarcini. La capitolul "estimarea posibilitatilor unor riscuri de viitoare litigii", statul recunostea ca s-ar putea sa existe revendicari ale dreptului de proprietate asupra terenurilor pe care este construita fabrica. "Terenurile proprietatea Foresta Nehoiu SA sunt posibil de revendicat de fostii proprietari, deoarece suprafetele respective au fost concesionate societatii care a functionat pana in 1948 si nu au fost proprietatea acesteia", se mentioneaza in caietul de sarcini. Cu toate acestea, terenurile respective i-au fost vandute de FPS, ca active, lui Omar Hayssam. Ulterior, mostenitorii fostilor proprietari au inaintat actiuni in instanta pentru revendicare. Procesele se judeca si in ziua de azi, pe motiv ca Omar Hayssam a revandut terenul altor firme controlate de el pentru a incasa TVA.
Stocurile de la Foresta: de 50 de ori mai mari ca pretul ei la inceputul lui 2000
Foresta a fost cumparata de la FPS la inceputul lui 2000 cu 1,2 miliarde de lei, bani pe care Omar Hayssam urma sa ii plateasca in rate. Nu s-a intamplat asa ceva. La momentul privatizarii, Foresta avea pe stoc cherestea in valoare de 55 miliarde de lei. Cu ratele neachitate, sirianul a inceput sa instraineze din activele societatii catre firme ca SC Valverde SRL, SC Ssanyong Trading Romania SRL, SC Optil Exim SRL, SC Best Wood Nehoiu SRL, SC Dunarea International SRL si SC Manhattan Enterprises SRL. Valoarea activelor instrainate se ridica la peste 80 miliarde de lei. La acestea se adauga Best Production Timisoara, care a achizitionat, in aprilie 2002, de la Foresta, utilaje si mijloace fixe in valoare de 36 miliarde de lei. La schimb, evident ca Hayssam a incasat TVA aferenta, care se ridica la aproximativ 200.000 de euro.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite