Cu Fordul vopsit prin Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Să învăţăm să fim europeni inteligenţi, nu fanarioţi şmecheri! Metehnele fanariote ale legislaţiei noastre au fost vopsite degeaba în culori europene. Încă un exemplu concret: "Cazul

Să învăţăm să fim europeni inteligenţi, nu fanarioţi şmecheri!

Metehnele fanariote ale legislaţiei noastre au fost vopsite degeaba în culori europene. Încă un exemplu concret: "Cazul Ford". Am fost şmecheri şi i-am adus la noi, momindu-i cu facilităţi de 27 milioane de euro. Tot şmecheri am fost şi când am adus Nokia.


La fel am vrut să facem şi cu Antibiotice Iaşi. Legislaţia noastră permite, deci nu e ilegal. Ei, uite că e! Comisia Europeană a demontat şmecheria românească, bătându-ne obrazul.


"Ajutorul ilegal de 27 milioane de euro este diferenţa dintre preţul de piaţă şi suma plătită de cumpărător", declara, în văzul lumii, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Johannes Laitenberger.
Dar noi continuăm să fim şmecheri şi răspundem: "Penalizarea sau reevaluarea (…) este un preţ mic pentru un proiect de o asemenea anvergură. Decizia Comisiei Europene este o chestiune minoră în comparaţie cu proiectul pe care Ford îl gândeşte la Craiova", declara ieri un oficial român.


În paralel, Consiliul Judeţean Cluj anula, ieri, facilităţile acordate concernului Nokia după tiparul Ford. Tot ieri, şi tot în paralel, guvernul a anunţat revocarea privatizării Antibiotice Iaşi, care se voia tot după tiparul Ford. În acest ultim caz, Comisia Europeană chiar avertizase Bucureştiul că ar putea deschide o investigaţie în cazul în care cumpărătorul va primi ajutoare de stat nenotificate. Însă Bucureştiul nu a crezut până nu s-a fript cu Ford. Tot ce am arătat până acum sunt detalii tehnice. Mai grav este că nu putem să înţelegem că şmecheria de tip fanariot face parte dintr-o altă cultură decât cea a Uniunii Europene.


Acum vorbim despre concurenţă loială, dar mai ales despre concurenţă neloială. Acum trebuie să ne raportăm la reguli, cutume şi relaţii în interiorul Uniunii. Trebuie să mai ţinem cont şi de alţii. Nu am ţinut cont de Germania când i-am lăsat 3.000 de şomeri în curte, acordând facilităţi concernului Nokia.


Nu am prevăzut reacţia altora şi nu ne-am pregătit pentru ea. Berlinul s-a înfuriat şi a dat cu pumnul în masă la Bruxelles şi la Strasbourg.


Drept urmare, Comisia Europeană a trebuit să investigheze nemţeşte cele trei investiţii pregătite după tipar dâmboviţean. Evident, o analiză mai atentă a Comisiei a scos la iveală o serie de "probleme tehnice".
Or, tocmai asta refuzăm noi să învăţăm, că în spatele unor astfel de probleme se ascund multe altele. Să învăţăm să fim europeni inteligenţi, nu fanarioţi şmecheri!

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite