Ford îi lasă statului o jumătate de miliard de euro în imobiliare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele AVAS, Teodor Atanasiu, spune că societatea de stat care va rezulta în urma finalizării privatizării ACSA (Automobile Craiova) va avea terenuri cotate la câteva sute de milioane de

Preşedintele AVAS, Teodor Atanasiu, spune că societatea de stat care va rezulta în urma finalizării privatizării ACSA (Automobile Craiova) va avea terenuri cotate la câteva sute de milioane de euro.

După cum este deja cunoscut, vânzarea societăţii de Automobile Craiova este unul dintre cele mai încurcate cazuri de privatizare de până acum. La jumătatea acestei luni, statul a semnat cu grupul american Ford contractul de vânzare a 72,4% din acţiuni, pentru 57 milioane de euro.

Cumpărătorul şi-a asumat investiţii de 675 milioane de euro în uzina de Automobile Craiova (fosta Daewoo). Uzina deţine, formal, 51% din propriile acţiuni, iar restul este în proprietatea ACSA. La rândul ei, uzina deţine 74% din Mecatim Timişoara, fosta Lăstun.

Contractul prevede, în anexe rămase "confidenţiale" pentru public, că va urma o fuziune a celor trei entităţi (ACSA, uzina Daewoo şi Mecatim), după care o divizare, astfel ca americanii să rămână cu "bunuri principale", iar statul cu activele conexe.

După cum am mai arătat în "Adevărul", lista cu bunuri principale pleacă de la terenul uzinei din Craiova şi tot ce se găseşte pe acesta, un teren la Constanţa, pentru derularea exporturilor şi blocurile în care au locuit foştii patroni coreeni.

Preşedintele AVAS spune că Automobile Craiova are terenuri în mai multe oraşe din ţară, unde a avut reprezentanţe auto, care s-ar ridica la 400 milioane de euro, iar în conturi ar mai avea aproximativ 100 milioane de euro, sume care vor fi însă stabilite cu certitudine în urma unui audit intern.

El a adăugat că toate aceste terenuri vor rămâne într-o societate comercială în care statul român şi ceilalţi acţionari de la Automobile Craiova vor avea participaţii proporţional cu acţiunile avute până acum. (Cristian Ştefan)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite