Ford devine oficial proprietarul Automobile Craiova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a aprobat ieri contractul de privatizare a fabricii de autoturisme de la Craiova cu firma americană Ford Vânzarea acţiunilor deţinute de stat la Automobile Craiova a fost

Guvernul a aprobat ieri contractul de privatizare a fabricii de autoturisme de la Craiova cu firma americană Ford

Vânzarea acţiunilor deţinute de stat la Automobile Craiova a fost aprobată ieri de Executiv. Pentru 57 milioane de euro, americanii de la Ford vor prelua 72,4% din capitalul producătorului auto. Contractul de privatizare a Automobile Craiova va fi semnat astăzi la Salonul Internaţional Auto de la Frankfurt.

Guvernul a aprobat ieri şi proiectul de lege special pentru Automobile Craiova. Ford nu va fi obligată să preia datoriile Automobile Craiova, deoarece aceste obligaţii erau exigibile dacă grupul Daewoo nu reuşea să asigure un grad de integrare a producţiei de minim 60%, operaţiune pe care fostul investitor a îndeplinit-o, a declarat, ieri, premierul Călin Popescu Tăriceanu.

"Datoriile erau exigibile dacă investitorul sud-coreean nu reuşea să asigure o integrare a producţiei de cel puţin 60%, iar acest grad de integrare a fost depăşit, astfel că solicitarea Vămii nu este corectă. Mai mult, ar fi ca şi cum statul ar scoate bani dintr-un buzunar pentru a-i băga într-un alt buzunar", a spus Tăriceanu.

Direcţia Regională Vamală Craiova a stabilit că producătorul auto datorează statului peste 800 milioane de euro, reprezentând facilităţile fiscale de care a beneficiat societatea în trecut, inclusiv majorări şi penalităţi. Automobile Craiova controlează 49% din fabrica Daewoo Craiova, restul titlurilor fiind deţinute chiar de către uzină.

"Cea mai importantă privatizare din România, în 2007"

Premierul a afirmat, ieri, în şedinţa guvernului, că vânzarea Automobile Craiova către compania Ford reprezintă cea mai importantă privatizare încheiată în acest an în România, având în vedere investiţiile la care s-a angajat producătorul american. Tăriceanu a precizat că principalul element pe care l-a urmărit prin privatizarea Automobile Craiova a fost realizarea unui proiect industrial, cu o producţie minimă de 300 de unităţi pe an.

Firma americană Ford s-a angajat să facă la Craiova investiţii de 675 de milioane de euro. Totodată, va înfiinţa 30.000 de locuri de muncă. Reprezentanţii Ford afirmaseră anterior că vor face achiziţii de pe piaţa internă de produse şi componente în valoare de un miliard de euro, până în 2012. Potrivit speculaţiilor din piaţă, Ford ar putea produce la Craiova modelele Fusion sau Fiesta.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite