Fondurile de pensii pot scoate randamente bune din titluri de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câştigurile companiilor de pensii pot depăşi estimările şi prin investiţiile în obligaţiuni. Conform strategiei de investiţii, propusă de unul dintre jucătorii de pe piaţa pensiilor,

Câştigurile companiilor de pensii pot depăşi estimările şi prin investiţiile în obligaţiuni.

Conform strategiei de investiţii, propusă de unul dintre jucătorii de pe piaţa pensiilor, fondurile trebuie să aleagă între obiective comerciale, care sunt legate de randament, şi obiective prudenţiale, legate de maturitatea titlurilor.

Randamentele nominale pe care fondurile de pensii le vor oferi în prima perioadă după lansare ar putea fi mai ridicate decât cele prevăzute anterior, având în vedere evoluţiile economice, iar focalizarea companiilor va fi pe instrumente pe termen scurt, în detrimentul celor pe termen lung.

Modul în care este conceput sistemul de evaluare precum şi modul în care publicul percepe performanţa unui fond ar putea stimula o focalizare atipică pentru un fond de pensii pe instrumente cu maturitate mai scurtă. Radu Crăciun, noul director de investiţii al Interamerican Fond de Pensii, cu experienţă bogată ca analist în cadrul ABN Amro, consideră că investiţiile externe vor trebui să bată randamentele locale şi să se ridice peste aprecierea leului.

De aceea, Crăciun consideră că vor fi puţin atractive pentru fondurile de pensii româneşti. El a explicat că preferinţa pentru plasamentele pe termen scurt va fi generată de randamentele mai ridicate pe care le oferă, în detrimentul celor pe termen lung. "Dacă vreau să impresionez oamenii, ar trebui să investesc în titluri pe trei-cinci ani. Dacă mergem pe maturitate, ar trebui alese titlurile pe termen lung", a afirmat Crăciun.

Nivelul de intrare pe piaţa de capital, atractiv la început

Preferinţa pentru investiţiile locale va fi generată şi de modul în care va evolua moneda naţională. Astfel, pentru a se putea justifica o eventuală investiţie în străinătate, randamentul oferit de aceasta ar trebui să fie superior celui de pe piaţa locală, la care se adaugă aprecierea leului.

În ceea ce priveşte investiţiile la bursă, Crăciun a arătat că nivelul de intrare pe piaţa de capital ar putea fi atractiv pentru fondurile de pensii. "Este probabil ca bursa să decoleze cu adevărat abia în a doua jumătate a anului viitor", a spus directorul Interamerican.

Pentru a-şi asigura randamente ridicate pe termen scurt, reprezentând un interval de 12 luni, fondurile de pensii ar putea opta pentru titluri de stat şi obligaţiuni denominate în lei, tranzacţionate în străinătate. Pe termen lung, ar fi recomandate investiţiile în acţiuni, a mai spus Crăciun.

Referindu-se la cadrul macroeconomic din 2008, Crăciun a apreciat că Banca Naţională a României va trebui să continue implementarea unei politici monetare restrictive pentru a limita deprecierea monedei naţionale, pentru a descuraja creditarea şi pentru a stimula economia. În ceea ce priveşte inflaţia, Crăciun este de părere că nivelul creşterii preţurilor va fi de cel puţin 6% spre sfârşitul acestui an şi există pericolul ca obiectivul BNR să fie ratat şi în 2008.

>> Dacă vreau să impresionez oamenii, ar trebui să investesc în titluri pe trei-cinci ani. Dacă mergem pe maturitate, ar trebui alese titlurile pe termen lung.
Radu Crăciun,
director de investiţii al Interamerican Fond de Pensii

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite