Fondurile de pensii obligatorii vor avea încasări duble în 2009

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Contribuţiile pentru Pilonul II vor atinge, anul viitor, 700 milioane de euro Creşterea procentului de contribuţie la pensile private de la 2% la 2,5%, majorarea salariilor şi

Contribuţiile pentru Pilonul II vor atinge, anul viitor, 700 milioane de euro

Creşterea procentului de contribuţie la pensile private de la 2% la 2,5%, majorarea salariilor şi nou-intraţii în sistem vor contribui la sporirea încasărilor.

Startul sistemului privat de pensii obligatorii a adus încasari peste aşteptări pentru administratorii fondurilor, deşi procentul mediu de conturi goale pentru fiecare administrator este de circa 20%.

Topul încasărilor şi al veniturilor

ING Fond de Pensii este administratorul plasat cel mai bine şi cu încasarile cele mai mari, de 9,23 milioane de euro, din cele peste 24,11 milioane de euro care au fost virate în conturile celor 14 administratori de fonduri de pensii private obligatorii.

În cazul primilor administratori, venitul mediu lunar pe participant a fost, în luna martie, de 422 de euro la ING, de 342 de euro la Allianz, iar la Generali de 305 euro. Fondul de pensii administrat privat BCR are participanţii cu cele mai mari venituri salariale, comparativ cu celelalte 13 fonduri care au rămas pe piaţă, pe pilonul II de pensii private, conform datelor CNPAS.

După prima colectare aferentă veniturilor salariale pe luna martie, a cotei de două puncte procentuale din contribuţia de asigurări sociale, un participant la fondul de pensii BCR are în cont, în medie, 8,52 euro.

Restricţiile scad randamentele

"Contribuţiile la Pilonul II se vor situa între 600 şi 700 milioane de euro în 2009", a declarat ieri, Doru Frunzulică, membru în CSSPP.

Studiile arată că ţările în care se stabilesc restricţii la investiţii, fondurile plasează mai puţini bani în străinătate. Limitele cantitative au avut un impact negativ asupra portofoliului fondurilor.

În plus, "costurile fondurilor de pensii private trebuie menţinute cât mai scăzute şi ar trebui revizuite în multe state din Europa Centrala şi de Est", a declarat, ieri, în cadrul Forumul Internaţional de Asigurări şi Reasigurări - FIAR, Mark Dowsey, consultant la Watson Wyatt.

Potrivit datelor oferite de firma de consultanţă, în Cehia, comisioanele fondurilor de pensii private sunt de 7% din contribuţia iniţială şi de 1% taxa de management (din active), în Estonia - 1,6% şi respectiv 1,5%, în Polonia - 7% şi 0,015-0,045%/lună (din active), în Slovenia - 6% şi 1,5%, în Lituania - maximum 10% şi respectiv 1%.

În România, fondurile de pensii pe pilonul II pot practica, potrivit legii, un comision de administrare iniţial de 2,5% din contribuţiile plătite şi unul anual de 0,6% din active, iar comisionul de penalizare a retragerii înainte de doi ani este de 5% din activul net. "Trebuie lucrat mai mult la reducerea costurilor pentru ca să se ajungă în timp la un nivel de 0,5% pe an", a spus Dowsey.

Datele arată că în Marea Britanie aproape jumătate dintre cei care contribuie la pensiile private îşi supraestimează cu circa 40% sumele pe care le vor primi.

De asemenea, studiile evidenţiază faptul că problema contribuţiilor la pensii nu se numără printre primele trei aspecte importante nici pentru angajatori, nici pentru angajaţi.

Startul pensiilor, în cifre:

Viramentele CNPAS s-au efectuat pentru 3.194.961 de participanţi, suma totală virată ridicându-se la 88.190.879 lei (circa 24,1 milioane de euro)

Valoarea medie a contribuţiei pe participant este de aproximativ 7,55 euro.

Pentru 961.355 de participanţi nu s-au efectuat viramente, în principal din cauza nedepunerii de către angajatori a declaraţiilor nominale privind contribuţia la bugetul asigurărilor sociale.

Primele trei fonduri de pensii private obligatorii care au primit cea mai mare parte a viramentelor (70%) acumulează şi cea mai mare parte (65,5%) a conturilor goale, respectiv 629.900 din totalul de 961.355 conturi goale pe pilonul II.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite