Fondurile de pensii mizează pe prudenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administratorii au ales să plaseze sumele atrase până în momentul de faţă în titluri de stat, obligaţiuni şi depozite bancare Cei care au aderat la unul din fondurile de pensii

Administratorii au ales să plaseze sumele atrase până în momentul de faţă în titluri de stat, obligaţiuni şi depozite bancare

Cei care au aderat la unul din fondurile de pensii facultative pot privi liniştiţi în viitor dacă analizează valoarea activelor investite la un an de la debutul acestui sistem.

Activele fondurilor de pensii de pe pilonul III sunt în creştere: valoarea totală a activelor nete a atins, la sfârşitul lunii iunie, 40,14 milioane de lei.

După numărul de clienţi, cel mai mare fond de pensii facultative este ING Optim, cu 25.686 de contributori, care a devansat BCR Prudent. Acesta din urmă are, la ultima raportare, 24.712 clienţi, şi este urmat de AZT Moderato, cu 19.836 de clienţi, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Pe Pilonul III activează şapte fonduri de pensii, iar lista va fi completată de Raiffeisen Asset Management, care va lansa fondul Raiffeisen Acumulare, autorizat în a doua parte a lunii iunie.

Faţă de luna mai, portofoliul de clienţi al ING Optim a avansat cu 44,34%, pe fondul contractului încheiat de ING Asigurări de Viaţă cu Poşta Română, prin intermediul cărui circa 14.000 salariaţi ai operatorului poştal au încheiat contracte de pensii facultative.

Valoarea unităţii de fond, afişată pe site

Cei interesaţi de evoluţia valorii unităţii de fond de la compania de pensii aleasă au la dispoziţie site-ul fondului de pensii unde au investit şi pot urmări structura plasamentelor.

Deşi potrivit managerilor din piaţă această evoluţie este bine să fie luată în calcul la mai bine de doi ani de la primele investiţii, contribuabilii îşi pot face o idee despre plasamentele efectuate de administratori.

La majoritatea fondurilor de pensii, structura investiţiilor este în general prudentă, fiind alese cu precădere instrumente cu grad de risc scăzut sau mediu.

Astfel, fondurile au ales, în proporţie de 69%, titlurile de stat şi obligaţiunile municipale, 16% - depozite bancare, 9% acţiuni listate şi 6% obligaţiuni corporative. În privinţa activelor gestionate, BCR Prudent se menţine pe prima poziţie - 13,233 milioane de lei, secondat de AZT Moderato - 7,2 milioane de lei şi ING Clasic - 7,03 milioane de lei.

12 fonduri până la sfârşitul lui 2008

În privinţa valorii unitare a activului net, acesta a ajuns la 11.0872 la fondul de pensii facultativ ING Optim, 11.0693 la ING Clasic, la 10.3661 la BCR Prudent şi la 10.2496 la Pensia Mea (Aviva). Activele nete ale fondurilor de pensii facultative au crescut cu 16% în luna iunie şi au ajuns la 40,14 mil. lei, faţă de 34,53 mil. lei în luna mai.

Fondurile de pensii private facultative (pilonul III) vor avea în administrare la sfârşitul acestui an active nete în valoare totală de 25 milioane de euro, conform estimărilor lui Mircea Oancea, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Numărul fondurilor autorizate ar putea creşte de la opt în prezent la 11-12 până la sfârşitul lui 2008. În acelaşi timp, numărul participanţilor la aceste fonduri va fi de circa 200.000, faţă de cei 110.000 de la sfârşitul lunii iunie, a mai apreciat Oancea.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite