Fondurile de pensii au pus ochii pe acţiunile de la Bursa de Valori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investiţia pe piaţa de capital nu poate depăşi însă 50% din valoarea totală a activelor organismelor de plasament

Societăţile care administrează fonduri de pensii pentru pilonul II sau III sunt atrase de Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi anunţă că vor investi până la 30% din active în piaţa românească, în detrimentul burselor internaţionale care pot fi expuse unui risc valutar (până când România va trece la moneda euro).

În condiţiile în care valoarea totală a activelor fondurilor de pensii în România a fost evaluată, în acest an, la 50 milioane de euro, iar pentru anul 2008, la 500 milioane de euro, administratorii acestora se gândesc serios unde şi cât vor investi. Deşi politica şi normele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) impun administratorilor să menţioneze în prospectul de pensii unde şi cât şi-au propus să investească, deocamdată aceste lucruri nu sunt foarte cunoscute.

ING Asigurări de Viaţă, Allianz-Ţiriac Pensii Private, BCR Asigurări de Viaţă, Aviva România au primit deja licenţa de administratori de pensii facultative (pilonul III). În plus, alte două societăţi vin din urmă - OTP Garancia şi Raiffeisen Asset Management.

Cu toate că au acces şi pe bursele internaţionale, administratorii fondurilor iau în calcul, în principal, piaţa de capital autohtonă. Adrian Allott, director general adjunct Aviva România, a declarat, pentru "Adevărul": "Deşi Bursa din capitala României e încă mică, ne aşteptăm ca aceasta să se dezvolte împreună cu fondurile de pensii. Deci ne vom sprijini reciproc". Oficialii companiei s-au gândit să investească între 10% - 35% pe Bursa de Valori Bucureşti pentru pilonul III (voluntar), dar aproximativ acelaşi procent va fi luat în considerare şi pentru pilonul II. "Clienţii noştri nu trebuie să sufere din diferenţa de curs valutar şi vom investi foarte puţin în primii ani pe burse internaţionale", a mai adăugat Allott. Însă altfel vor sta lucrurile când România va trece la moneda euro.

Cea mai bună variantă de investire

Romeo Jantea, unul din specialiştii în asigurări, acum consultant la Jantea Profesional, apreciază că investiţia pe bursa românească este cea mai profitabilă alternativă pe care o pot avea fondurile de pensii. "O privire succintă asupra pieţei de capital arată că randamentele de la bursa din România le bat pe cele din străinătate", subliniază Jantea. Un sector cu un grad scăzut de risc ar putea fi reprezentat, la Bursă, şi de piaţa obligaţiunilor municipale. Marius Bostan, directorul general al VMB Partners, susţine că obligaţiunile municipale vor fi o oportunitate de plasament pentru fondurile de pensii private, oferind deja maturităţi îndelungate care se potrivesc cu profilul acestora. "Obligaţiunile municipale reduc riscul de reinvestire şi oferă randamente bune", spune Marius Bostan. Plasamentele în aceste titluri prezintă un risc redus de neplată, având în vedere că sunt emise de entităţi publice aflate sunt sub control public. În plus, municipalităţile nu pot depăşi un grad anual de îndatorare mai mare de 30% din veniturile proprii, precizează reprezentantul VMB Partners. Potrivit estimărilor directorului general, autorităţile locale vor emite, în acest an, obligaţiuni care vor depăşi 50 milioane de euro, sumă ce s-ar putea dubla în anul următor.

ING administrează două fonduri de pensii

Structura ţintă a activelor fondurilor de pensii administrate de ING este de 30% acţiuni româneşti, 70% instrumente cu venit fix. "Credem că o expunere de 30% în acţiuni este optimă pentru România", spune Cornelia Coman, director adjunct ING Asigurări de Viaţă. Compania va urma structura activelor fondurilor de pensii din Europa Occidentală şi Polonia, unde ponderea acţiunilor este tot de aproximativ 30%. "Un alt argument de investire la BVB ar fi limita maximă de deţinere a titlurilor de stat de 70%, această limită obligând la o deţinere de acţiuni şi obligaţiuni corporatiste de cel puţin 30%. Având în vedere că piaţa obligaţiunilor corporatiste nu este destul de bine dezvoltată, vom fi nevoiţi să creştem expunerea pe acţiuni în jurul valorii de 30%", mai spune oficialul ING. Compania nu va investi în acţiuni străine pentru a nu se expune riscului valutar, neexistând în acest moment instrumente financiare pentru acoperirea acestui risc.

Restricţii privind expunerea faţă de un singur emitent

- maxim 5% din activele unui fond pot fi investite într-o singură societate comercială sau în fiecare categorie de active ale acesteia

- maxim 5% din activele unui fond pot fi investite în activele unui singur emitent, grup de emitenţi şi persoanele afiliate lor

- cel mult 10% din activele unui singur emitent pot face obiectul investiţiilor unui fond

Sursa: normele CSSPP

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite