Fondurile pentru parcuri, prea mici pentru primari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Edilii se plâng că două milioane nu ajung nici pentru amenajarea unui parc de zece hectare. Mărimea fondurilor date de Ministerul Mediului pentru amenajarea de parcuri şi spaţii verzi îi

Edilii se plâng că două milioane nu ajung nici pentru amenajarea unui parc de zece hectare.

Mărimea fondurilor date de Ministerul Mediului pentru amenajarea de parcuri şi spaţii verzi îi nemulţumeşte pe primari. Edilii spun că banii nu le ajung pentru a termina proiectele pe care şi le-au propus. Mulţi dintre edili susţin că sumele pe care le-au primit pot fi folosite numai pentru o parte din amenajările pe care vor să le facă.

Specialiştii de la firmele de amenajări exterioare spun că un metru pătrat de spaţiu verde costă între 6 şi 25 de lei, în funcţie de fertilitatea solului şi de plantele folosite. "Din suma maximă de două milioane de lei poţi să înfiinţezi până în 10 hectare de parc. Banii nu ajung şi pentru alei sau pentru cheltuielile de împrejmuire", spune Doru Dobrescu, reprezentant al firmei de Servicii Bistriţene pentru Spaţii Verzi.


La Gura Humorului, parc dendrologic


Primarul din Gura Humorului, Marius Ursăciu, a primit 500.000 lei pentru reabilitarea şi extinderea spaţiului verde din Lunca Moldovei, deşi suma cerută era mult mai mare. "Avem un parc dendrologic care a devenit junglă şi pe care vrem să-l reamenajăm. Proiectul era mult mai mare, în valoare de un milion de euro", a declarat Marius Ursăciu. Sumele primite vor fi folosite pentru plantarea a 40 de noi specii şi pentru salvarea plantelor aflate în pericol.


La Modelu, banii ajung de un hectar


Comuna Modelu, din Călăraşi, a obţinut pentru înfiinţarea unui parc verde 500.000 de lei. Primarul comunei, Gheorghe Dobre, susţine că această sumă îi este de ajuns doar pentru finalizarea a o treime din proiect.
"La noi e şi o zonă inundabilă, fiind pe malul braţului Borcea, şi avem şi costuri suplimentare pentru diguri de protecţie", a declarat primarul din Modelu.


"Chitila Verde", doar 30%


Oraşului Chitila i-a fost alocat un milion de lei pentru un parc dendrologic. "E vorba de un parc de 3,5 ha pe malul Lacului Chitila, care va fi o componentă a strategiei de dezvoltare a oraşului numită "Chitila Verde". Un arhitect francez specializat în peisagistică a venit cu ideea parcului dendrologic şi ni s-a părut bine-venită. E un proiect în valoare totală de un milion de euro. Cu banii alocaţi vom putea realiza doar 30% din acest proiect", a explicat Emilian Oprea, primarul din Chitila.


Terenul fertil ajută


Primarul din comuna constănţeană Limanu, Nicolae Urdea, a depus un proiect pentru un complex de patru parcuri mici, pentru care i-au fost alocaţi 500.000 de lei. El consideră suficientă această sumă pentru a-şi duce la bun sfârşit proiectul. "Proiectul nostru cuprinde un parc de 5.000 de mp, două de 2.000 de mp şi altul de 1.500 de mp. Cred că ne vom încadra în aceşti bani pentru că avem utilajele noastre şi teren fertil", a declarat optimist primarul din Limanu.

400.000 de euro, doar reamenajarea unui spaţiu

Anul trecut, trei parcuri din ţară au fost reamenajate în cadrul proiectului Petrom "Parcurile Viitorului". Reabilitarea fiecărui parc a costat câteva sute de mii de euro. Prin urmare, construcţia unui spaţiu verde pe teren viran ar fi mult mai costisitoare.

"Pentru construcţia unui parc de aproximativ 17.000 mp am cheltuit cam 400.000 de euro. Dar parcurile pe care le-am reamenajat nu au fost terenuri virane. Ca să construieşti un parc de la zero, cheltuielile ar fi mult mai mari", a declarat Mona Nicolici, Communication Manager la Petrom.

"Ca surse de energie alternativă, parcurile sunt dotate cu panouri solare în zonele cu gradene şi cele de odihnă şi cu un sistem de reciclare a apei", a mai spus Mona Nicolici, care a justificat astfel costurile celor trei parcuri. La preţ s-au adăugat şi serviciile unui peisagist, pentru că fiecare parc trebuie construit în concordanţă cu arhitectura zonei în care este plasat. (Francisca M. Catană)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite