Fondurile de investiţii promit să renunţe la paşii de melc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evoluţiile macroeconomice asigură baza creşterii exponenţiale a capitalului administrat de organismele de plasament colectiv . Industria fondurilor de investiţii din ţara noastră continuă

Evoluţiile macroeconomice asigură baza creşterii exponenţiale a capitalului administrat de organismele de plasament colectiv .

Industria fondurilor de investiţii din ţara noastră continuă să se cantoneze în zona de pionierat. Chiar dacă numărul administratorilor de fonduri care aparţin grupurilor financiare bancare a crescut, îmbunătăţind distribuţia, iar randamentele fondurilor au continuat să fie atractive, industria românească abia a reuşit să atragă 80.000 de investitori.

Dezvoltarea explozivă a pieţei fondurilor de investiţii era aşteptată încă de acum câţiva ani. Însă la sfârşitul lunii iulie 2007, administratorii industriei gestionau numai 250 milioane de euro. O sumă infimă în raport cu aproape orice criteriu: numai 0,25% din produsul intern brut, numai 0,8% din capitalizarea bursieră. Tot "invizibili" rămânem şi dacă ne raportăm la alte pieţe din Europa Centrală: industria românească este de 21 ori mai mică decât cea din Cehia, de 27 ori faţă de cea din Ungaria şi de aproape 100 ori mai redusă decât cea din Polonia.

Totuşi, 14 societăţi de administrare a investiţiilor (SAI) coordonează plasamentele a 33 de fonduri deschise. Iar lunile următoare vor fi marcate de noi lansări de astfel de produse. Motivul - potenţialul uriaş de dezvoltare al pieţei româneşti.

Reglementările împiedică fondurile sofisticate Din numărul total al fondurilor deschise de investiţii, 12 au în spate instituţii de credit ce activează pe piaţa locală. Cu toate acestea, lansarea de noi produse rămâne, în continuare, greu de realizat, iar reprezentanţii societăţilor de administrare a investiţiilor susţin că această situaţie ar putea fi remediată de reglementatorul pieţei.

Eugen Voicu, preşedintele Certinvest, consideră că "încorsetările regulamentelor sunt încă mult peste nivelul european şi, astfel, procesul de lansare de noi produse este foarte anevoios". Totodată, Robert Ştefan, analist în cadrul Vanguard, spune că normele de reglementare a organismelor de plasament colectiv "ar trebui dezvoltat, astfel încât să fie mai flexibil şi să permită o varietate mai mare de fonduri de investiţii, cum ar fi, de exemplu, fondurile de fonduri".

În plus, Mihail Ion, preşedintele Raiffeisen Asset Management, susţine faptul că nici dimensiunile pieţei de capital româneşti nu susţin dezvoltarea ofertei de fonduri. Vlad Deliu, analist financiar în cadrul KD Investments România, adaugă faptul că lipsa unui număr suficient de mare de emitenţi lichizi la Bursa de Valori, precum şi lipsa unei pieţe suficient de lichide a instrumentelor derivate împiedică lansarea unor fonduri mai sofisticate, cum ar fi cele sectoriale (cu plasamente numai pe piaţa la termen sau pe anumite sectoare reprezentate la bursă).

Macroeconomia pregăteşte terenul de luptă al fondurilor În ciuda tuturor piedicilor care au limitat dezvoltarea acestei industrii, cele mai recente evoluţii din economie formează premisele favorabile pentru boomul exponenţial al fondurilor.

Procesul dezinflaţionist a condus la scăderea dobânzilor la depozitele la termen care, implicit, pierd din atractivitate. Veniturile populaţiei înregistrează un ritm susţinut de creştere, iar cele mai multe previziuni indică menţinerea acestui trend şi în anii următori. Iar dezvoltarea anterioară a creditelor bancare a pus bazele culturii financiare a populaţiei. Acestea au fost, de altfel, şi criteriile care au stat la baza expansiunii pieţelor central-europene.

În acest context, administratorii de fonduri au început deja să caute remedii problemelor existente. Eugen Voicu susţine că, în următorii ani, miza cea mai importantă va fi cota de piaţă pe care o câştigă fiecare jucător. Deja unele societăţi au anunţat diverse modalităţi prin care vor să atragă un anumit segment de clienţi. Spre exemplu, KD Investments intenţionează să investească până la 10% din activele fondului deschis de investiţii KD Maximus în acţiuni ale unor companii listate pe bursele europene.

Raiffeisen Asset Management va lansa, în septembrie, primul fond de investiţii cu strategie de protecţie a capitalului. Iar BCR Asset Management încurajează clienţii BCR Dinamic să investească după un plan sistematic, primind în schimb un bonus în unităţi de fonduri.

Perioada imediat următoare anunţă o competiţie foarte strânsă, în care am putea asista chiar la o concentrare a fondurilor de investiţii, care se vor polariza în jurul instituţiilor de credit.

Cererea de fonduri de investiţii în Europa se orientează către produse pure

ndustria fondurilor de investiţii însumează, la nivel global, peste 17.060 miliarde de euro. Datele publicate de Asociaţia Europeană a Fondurilor şi Societăţilor de Administrare a Activelor (EFAMA) arată faptul că, la sfârşitul primului trimestru din acest an, industria fondurilor de investiţii a înregistrat creşteri pe toate continentele. Spre exemplu, piaţa din Statele Unite totaliza aproape 8.500 miliarde de euro (+3,7% faţă de finalul anului trecut), iar în Europa nivelul a urcat cu 4,6%, până la puţin peste 6.200 miliarde de euro.

Mai mult, datele asociaţiei europene arată faptul că investitorii în fonduri se orientează, în general, către produsele ce plasează capitalul în active dintr-o singură categorie de risc, nu spre cele diversificate. Mihai Ion, preşedintele Raiffeisen Asset Management, explică faptul că, în ţările din Europa Centrală şi de Est, unde gradul de cultură investiţională este mai redus, diversificarea plasamentelor este oferită la pachet, printr-un singur produs.

În schimb, în Europa de Vest, populaţia are o cultură investiţională şi poate apela şi la diverşi consultanţi. Astfel, investitorii din economiile dezvoltate îşi diversifică singuri plasamentele şi, de aceea, cota de piaţă a fondurilor diversificate este mult mai redusă decât a celorlalte tipuri de produse.

Mihail Ion susţine că, pe termen lung, această evoluţie va putea fi observată şi în ţările din Europa Centrală şi Est. La sfârşitul primului trimestru, industria fondurilor din aceste state aveau o cotă din piaţa europeană foarte redusă: Republica Cehă - 0,1%, Polonia - 0,42%, Ungaria - 0,1%.

17.000 miliarde de euro este valoarea totală a banilor gestionaţi defondurile de investiţii din întreaga lume



Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite