Fondurile de investiţii, o industrie de 800 milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Activele nete ale fondurilor deschise de investiţii au crescut, în luna iulie, cu 2,4% Cele 33 de fonduri deschise de investiţii active pe piaţa autohtonă au cumulat, în primele şapte

Activele nete ale fondurilor deschise de investiţii au crescut, în luna iulie, cu 2,4%

Cele 33 de fonduri deschise de investiţii active pe piaţa autohtonă au cumulat, în primele şapte luni din acest an, active nete în valoare de 800 milioane de lei (253,3 milioane de euro). În luna iulie, activele fondurilor au crescut cu 18,49 milioane de lei.

Valoarea subscrierilor în fondurile deschise de investiţii a fost de 91,5 milioane de lei, cele mai mari fiind adjudecate de fondurile de acţiuni, arată datele Uniunii Naţionale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC).

Fondurile de acţiuni îşi consolidează supremaţia

În perioada analizată, fondurile de acţiuni şi-au consolidat, de altfel, "supremaţia", şi au atins o cotă de piaţă de 43,9%, comparativ cu cota de 41,9% la finalul lunii anterioare.

Fondurile diversificate aveau, la sfârşitul lunii iulie, o cotă de piaţă de 35,2%, fondurile monetare - de 14,5%, iar fondurile de obligaţiuni deţineau 7% din piaţa fondurilor. Comparativ cu luna iunie, fondurile de acţiuni şi cele diversificate şi-au mărit cota de piaţă, în timp ce fondurile monetare şi de obligaţiuni au înregistrat un uşor recul. În clasamentul activelor nete, fondurile de acţiuni s-au plasat pe primul loc, cu 346 milioane lei, urmate de fondurile diversificate cu 282 milioane lei, de fondurile monetare cu 116 milioane lei. Fondurile de obligaţiuni au ocupat ultima poziţie cu active nete de 56 milioane de lei.

BT Asset Management, pe prima poziţie la active

Dintre fondurile de acţiuni, în topul randamentului pe ultimele 12 luni (august 2006-iulie 2007) conduce Active Dinamic administrat de Swiss Capital Asset Management, cu 74,8% şi o valoare la risc de 36,99%, urmat de Omninvest, administrat de SIRA cu 64,3% şi un indicator VaR de 40,89%. A treia poziţie a revenit fondului KD Maximus administrat de KD Investment România, cu un randament de 59,6% şi un indicator de risc de 28,07%.

Luna iulie a adus o reconfigurare la vârf a clasamentului societăţilor de administrare a investiţiilor (SAI). Astfel, BT Asset Management a cumulat cea mai mare cotă de piaţă (14,9%), cu active administrate în fondurile deschise de investiţii în valoare de 119,4 milioane de lei, detronând SAI Raiffeisen Asset Management, la o diferenţă de un milion de lei. Pe a treia poziţie s-a plasat SG Asset Management - BRD, cu active în valoare de 92,9 milioane de lei, ceea ce echivalează cu o cotă de piaţă de 11,6%.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite