Fondurile europene pun pe picioare afacerile din mediul rural

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia Naţională de Consultanţă Agricolă are pregătite 25 de proiecte tip de care întreprinzătorii pot beneficia gratuit În mediul rural, lipsa infrastructurii, precum şi puterea

Agenţia Naţională de Consultanţă Agricolă are pregătite 25 de proiecte tip de care întreprinzătorii pot beneficia gratuit

În mediul rural, lipsa infrastructurii, precum şi puterea scăzută de cumpărare reprezintă principalele piedici în dezvoltarea unor afaceri puternice. Situaţia s-ar putea schimba însă în mod radical. Fondurile europene vor reprezenta pentru businessmenii de la sate modalitatea cea mai la îndemână de a pune pe picioare companii de succes.

Nicolae Pandea, reprezentatul Asociaţiei Comunelor din România, spune că prima urgenţă a dezvoltării comunelor este asfaltarea drumurilor. "Când înoată în noroi până la genunchi, întreprinzătorilor le e greu să se gândească la dezvoltarea afacerilor. Nu poţi să ceri unei firme să se instaleze unde nu e apă şi drum", a declarat, pentru Adevărul, Pandea. Un alt motiv al subdezvoltării afacerilor în mediul rural este lipsa generalizată a banilor, motiv pentru care, chiar dacă o mică firmă alege să funcţioneze la ţară, de vândut poate vinde numai la oraş.

Ioan Mintaş, vicepreşedinte al Consiliului Naţional al IMM-urilor, consideră că, deşi lentă, apariţia IMM-urilor în mediul rural s-a intensificat după apariţia Fondurilor de garantare a creditelor, care au înlesnit accesul la finanţări.

Totodată, sumele de bani aduse în ţară de persoanele care lucrează în străinătate constituie un alt element pentru dezvoltarea unor businessuri de perspectivă. "Mulţi din cei care au lucrat în străinătate vin cu ceva bani şi demarează o afacere acasă, explică Viorel Morărescu, directorul general al Agenţiei Naţionale de Consultanţă Agricolă (ANCA). El spune că a primit multe solicitări din partea persoanelor care au muncit în afara ţării pentru consultanţă în vederea finanţării unor proiecte.

Însă dezvoltarea afacerilor în mediul rural de-abia acum este aşteptată, o dată cu sosirea banilor de la Uniunea Europeană, iar experienţele Ungariei şi Poloniei confirmă acest lucru. ANCA are pregătite circa 25 de proiecte tip de care întreprinzătorii pot beneficia gratuit, iar consultanţii sunt alături de beneficiar de la ideea de afacere până la accesarea banilor şi implementarea proiectului. Anul trecut, consultanţii statului au lucrat la 1.021 de proiecte care au primit bani de la SAPARD sau prin programul Fermierul, 645 dintre acestea fiind deja finalizate. Cel mai mare succes au avut proiectele pentru creşterea sturionilor, a melcilor, pentru livezi şi creşterea arbuştilor, pentru viţă-de-vie. În zootehnie, cel mai mare succes l-au avut miniferma pentru porci la îngrăşat şi fermele de vaci cu 20 şi 50 de capete.

IMM-uri în domenii conexe agriculturii

Afaceri profitabile se pot dezvolta şi în domenii neagricole sau conexe agriculturii: consultanţă, mecanizare, comerţ, agroturism, marketingul sau depozitarea produselor agricole. Pe lângă subvenţiile pe suprafaţă, 50 de euro/ha, tinerii sub 40 de ani care încep o afacere în mediul rural pot primi 1.500 de euro primă de instalare. Cu bani europeni se poate finanţa şi achiziţia de teren, utilaje, iar un fermier poate obţine până la 20% din suma necesară asfaltării drumului până la ferma sa, explică Ioan Mintaş. Afacerile în zone cu handicap natural sunt şi mai favorizate, primele urmând să ajungă la sute de euro pe ha.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite