Fondurile deschise de investiţii, cu ochii pe pieţele externe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plasamentele pe bursele străine au atenuat din corecţiile înregistrate de la începutul acestui an de unităţile de fond Tot mai mulţi administratori ai fondurilor deschise de investiţii

Plasamentele pe bursele străine au atenuat din corecţiile înregistrate de la începutul acestui an de unităţile de fond

Tot mai mulţi administratori ai fondurilor deschise de investiţii care activează pe piaţa românească anunţă produse care implică şi expunerea pe pieţele externe. Diversificarea riscului a fost impusă, odată în plus, de amplitudinea corecţiilor bursiere înregistrate în ultima perioadă.

Fondurile care nu s-au limitat la piaţa românească au resimţit deprecieri mai mici de la începutul anului."Este bine să existe produse cât mai diverse, care să acopere cât mai multe preferinţe investiţionale. Fondurile cu expunere mixtă prezintă avantajele reducerii riscului prin diversificare în perioadele în care piaţa acţiunilor performează destul de slab", apreciază Mihail Ion, preşedintele Raiffeisen Capital Management.

Scăderi sub media pieţei

Societatea de administrare a investiţiilor ocupa, după primul trimestru, locul trei pe piaţa românească, cu active de 111,5 milioane de lei. Raiffeisen Capital Management a fost prima societate care a ales expunerea pe bursele externe, prin lansarea, în urmă cu aproape doi ani, a fondului Raiffeisen Prosper.

"În ultimul an, fondul Prosper a înregistrat cea mai bună evoluţie pe segmentul fondurilor de acţiuni din România, cu o depreciere de 6,65% a unităţii de fond, comparativ, de exemplu, cu indicele BET care a pierdut, în aceeaşi perioadă, 23%", subliniază Mihail Ion.

Performanţele susţinute de pieţele europene pot fi observate şi comparând rezultatele celor opt fonduri administrate de liderul societăţilor de administrare - BCR Asset Management. Unităţile de fond ale Europa Conservator, Europa Avansat şi Europa Mixt înregistrau, la jumătatea lunii aprilie, creşteri cuprinse între 0,6% şi 1,32% faţă de sfârşitul anului 2007.

În aceeaşi perioadă, fondul BCR Expert, cu investiţii preponderent în acţiuni listate la BVB, a fost afectat de o corecţie de peste 27%. BCR Asset Management administra, la sfârşitul lunii martie, active în valoare totală de 163,8 milioane de lei.

Evoluţia monedei naţionale a susţinut performanţele

Şi deprecierea leului a dat câştig de cauză celor care au dezvoltat plasamente în afara graniţelor. "Într-adevăr, fondurile cu expunere externă au avut de câştigat în primul rând datorită diferenţelor de curs valutar, generate de deprecierea leului.

Şi bursa românească a fost mai volatilă faţă de pieţele externe. Lansarea de produse orientate către pieţele externe trebuie însă foarte bine analizată în acest moment, mai ales în funcţie de estimările pe cursul de schimb", consideră Radu Hanga, directorul general al BT Asset Management.

Totuşi, potenţialul bursei româneşti atrage în continuare fondurile deschise de investiţii."Pe de altă parte însă, nu cred că ieşirea pe alte pieţe reprezintă neapărat o soluţie pentru fondurile din România: pieţele emergente oferă, încă, randamente mai mari faţă de cele dezvoltate.

În plus, pieţele externe presupun, pe lângă riscul deprecierii acţiunilor, şi riscul valutar", atrage atenţia Walter Blaj, directorul general adjunct al SAI Globinvest Cluj. În ultimele şase luni, unităţile fondului privat de acţiuni Euroglobinvest, cu expunere de 75% pe pieţele externe, s-au depreciat cu 2,13%, în timp ce pentru FDI Napoca bilanţul indică o scădere de 7,74%, iar pentru Globinvest - de 19,34%.

Noi produse în afara graniţelor

Dacă administratorii care au dezvoltat produse aplicate exclusiv pieţei autohtone au fost stimulaţi de oportunităţile bursei de la Bucureşti, evoluţia atipică din ultima perioadă îi determină să se orienteze şi către alte pieţe. Managerii BT Asset Management, al doilea administrator pe piaţa fondurilor deschise de investiţii la sfârşitul lunii martie, cu active de 117,9 milioane de lei, iau în considerare lansarea unui fond cu plasamente pe pieţele externe.

"Deocamdată, un astfel de fond este în stadiul de proiect şi nu credem că se va finaliza până la sfârşitul anului în curs", spune Radu Hanga.Şi Certinvest, care ocupa, după primul trimestru, locul opt în topul societăţilor de administrare a investiţiilor, anunţă că va lansa, până la sfârşitul anului 2008, cinci fonduri de investiţii şi un cont cu componentă de investiţii.

Oferta va include şi plasamente pe pieţele externe. "Unul din fondurile închise va investi în acţiuni listate pe piaţa de capital din România, iar celălalt se va orienta către instrumentele cu venit fix. Vom lansa şi un fond care va plasa sumele atrase de la clienţi în acţiuni ale băncilor listate în România şi pe pieţele de capital externe, la care se adaugă un fond de acumulare care se doreşte a fi o alternativă la pensiile facultative (Pilonul III)", a spus directorul general al Certinvest, Eugen Voicu. În prezent, societatea administrează patru fonduri (Intercapital, Capital Plus, Orizont şi Tezaur) cu plasamente exclusiv pe pieţele financiare din România.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite