Fondurile, afectate de amânarea startului pensiilor private

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă unele companii de asigurări recunosc că le sunt afectate planurile de investiţii, altele spun că începerea campaniei la 1 august 2007 ar fi fost oricum influenţată de perioada

Dacă unele companii de asigurări recunosc că le sunt afectate planurile de investiţii, altele spun că începerea campaniei la 1 august 2007 ar fi fost oricum influenţată de perioada concediilor

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a anunţat, recent, modificarea datei de lansare a campaniei de aderare pentru pensiile private obligatorii (pilonul II). Astfel, în loc de 1 august, startul va avea loc pe data de 17 septembrie. Pe de altă parte, companiile deja autorizate îşi bugetaseră cheltuielile şi pentru luna august şi constată că toate planurile le sunt date acum peste cap.

Campania de aderare la fondurile private de pensii va începe peste două luni, adică de la 17 septembrie. Toţi salariaţii cu vârsta sub 35 de ani (împlinită până la 31 decembrie anul acesta) vor trebui să adere la un astfel de fond de pensii obligatorii. În acelaşi timp, angajaţii cu vârsta între 35 şi 45 de ani au opţiunea de a adera la un astfel de fond.

Arbitrul pensiilor a mai stabilit că începând de la această dată (17 septembrie) se va da şi startul (egal pentru toţi administratorii de pensii) campaniilor publicitare pentru pensiile obligatorii, orice activitate de publicitate şi marketing înainte de această dată fiind interzisă de Comisie.

Amânările au impact major pentru toate părţile implicate

Companiile de asigurări implicate în sistemul pensiilor private au opinii diferite în ce priveşte întârzierea acestui start. Bran Boom, directorul general al ING Asigurări de Viaţă, spune că: "Înţelegem argumentele Comisiei, dar în acelaşi timp considerăm că este critic să nu mai existe o altă amânare a lansării sistemului de pensii private. Orice altă amânare după această dată va avea un impact major asupra tuturor părţilor implicate".

De asemenea, acesta crede că şi încrederea populaţiei în sistem va avea de suferit, în timp ce impactul negativ asupra companiilor care s-au aliniat la start se va adânci. "În plus, investiţiile care au fost făcute de către compania noastră pentru a intra pe această piaţă sunt afectate de aceste modificări. ING este pregătită din punct de vedere operaţional pentru a intra pe această piaţă şi avem deja alocate toate resursele necesare", mai spune Boom.

Pe de altă parte, companii precum Omniasig Pensii ori Generali Fond de Pensii consideră că, deşi reprezintă o abatere de la planurile iniţiale, faptul că începerea perioadei de aderare la fondurile de pensii din Pilonul II va fi amânată nu are efecte negative semnificative asupra pieţei.

"Un aspect care trebuie subliniat este acela că luna august este o lună de concedii, ceea ce ne face să credem că interesul consumatorului pentru încheierea unui contract pentru fondul de pensii private nu ar fi fost prea ridicat. În termeni de organizare, în ceea ce priveşte Omniasig Pensii, amânarea ne va fi favorabilă, în condiţiile în care Comisia a întârziat acordarea autorizaţiei de funcţionare", a declarat pentru "Adevărul", Monica Pavelescu, director de marketing al companiei.

Costurile companiilor se menţin şi în perioada de aşteptare

Pentru compania Aviva, stabilirea zilei de 17 septembrie 2007 ca dată de aderare la fondurile de pensii administrate privat este dezamăgitoare. "Pentru români, problemele legate de lipsa fondurilor pentru pensiile de stat se acutizează din ce în ce mai mult, astfel încât orice întârziere nu face decât să agraveze această stare de fapt.

În 2050 raportul populaţie activă versus pensionari va fi de 2 la 1, astfel încât, România va fi într-un impas în ceea ce priveşte plata pensiilor de stat. Aviva a efectuat toate demersurile necesare pentru înfiinţarea unei companii de pensii şi a pregătit o ofertă competitivă pentru Pilonul II", ne-a declarat Adrian Allott, preşedinte Aviva Asigurări de Viaţă.

Oficialul companiei susţine că Aviva a pregătit deja un sediu pentru noua companie de pensii, a angajat oameni cu experienţă care să se ocupe de aceasta şi, în plus, a dezvoltat canale noi de distribuţie. Toate aceste reusurse interne destinate a susţine compania începând cu data de 1 august vor trebui menţinute pe parcursul "perioadei de aşteptare" de aproape două luni şi toate costurile trebuie acoperite.

Activele sistemului de pensii private vor ajunge la un miliard de euro în trei ani şi la aproape 9-10 miliarde de euro în următorii 10 ani, conform estimărilor companiilor de pe piaţă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite