Fondurile de acţiuni au pierdut cursa randamentelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu un decalaj de peste 35% faţă de fondurile de obligaţiuni şi cele monetare, fondurile de acţiuni se menţin, la profituri, pe ultimele poziţii Deşi managerii mizează pe revenirea

Cu un decalaj de peste 35% faţă de fondurile de obligaţiuni şi cele monetare, fondurile de acţiuni se menţin, la profituri, pe ultimele poziţii

Deşi managerii mizează pe revenirea randamentelor, o răsturnare de situaţie în favoarea fondurilor de acţiuni până la sfârşitul anului este imposibilă.

Ecartul dintre fondurile de investiţii care fac plasamente în instrumente cu venit fix şi cele care mizează pe acţiunile tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) nu mai poate fi recuperat până la sfârşitul anului.

O ascensiune de aproximativ 40% pentru indicii bursieri în lunile rămase pare imposibilă în momentul de faţă. "Este nevoie de o revenire foarte puternică pentru indicii bursieri, şi este foarte puţin probabil că se va întâmpla în acest an", este de părere Dragoş Neacşu, preşedinte BCR Asset Management.

În timp ce fondul BCR Expert se situează pe unul dintre ultimele locuri în clasamentul performanţelor obţinute de fondurile de investiţii de la începutul anului, cu o depreciere de peste 24% a unităţii de fond, BCR Obligaţiuni a trecut, la sfârşitul săptămânii trecute, pe prima poziţie, cu un randament de 4,66%.

Portofoliile au fost restructurate

"Anul 2008 rămâne în continuare anul fondurilor de acţiuni şi al instrumentelor cu venit fix. Practic, după ce, o bună perioadă, fondurile de acţiuni şi cele diversificate s-au dezvoltat susţinut în detrimentul celor cu risc mai scăzut, 2008 vine să reechilibreze raportul dintre cele două tipuri de fonduri. Iar acest lucru nu poate fi decât benefic pentru investitorii care îşi pot consolida, astfel, profilul de risc", consideră Dragoş Neacşu.

O parte din managerii fondurilor de acţiuni au recurs, de la începutul crizei financiare, la restructurarea portofoliilor. Astfel, acţiunile companiilor lichide au fost "abandonate" în favoarea titlurilor mai puţin populare, dar cu perspective bune.

"Am <> acţiunile populare (SIF-uri sau titlurile lichide) în toamna anului trecut, dar acest lucru nu a fost foarte vizibil din cauza lipsei instrumentelor de protecţie împotriva scăderilor (vânzările în lipsă, instrumente derivate)", explică Adrian Anghel, ofiţer de investiţii în cadrul SAI SIRA. Fondul de acţiuni Omninvest, administrat de societate, înregistra, la sfârşitul săptămânii trecute, o depreciere de peste 25% faţă de finele anului 2007.

Pentru reorientarea către acţiuni mai "conservatoare" a optat şi SAI Star Asset Management. "În momentul în care am sesizat o posibilă scădere a indicilor bursieri, am realizat o configuraţie a portofoliului cât mai conservatoare, concentrându-ne pe emitenţi cu coeficienţi de corelare reduşi faţă de indicii bursei", spune Dorin Dănescu, preşedintele Star Asset Management.

Unităţile fondului FDI Star Next au fost marcate, de la începutul anului, de o depreciere de 18,7%. Restructurarea portofoliilor fondurilor de acţiuni îşi va face resimţite efectele, însă, abia în al treilea trimestru, consideră administratorii de fonduri.

Creşteri pe termen lung

Decuplarea fondurilor de acţiuni de evoluţia indicilor bursieri, dar şi potenţialul actual al BVB vor readuce, pe termen lung, creşteri pentru fondurile de acţiuni.

"Pentru investitorii ce au un orizont de timp mai lung, momentul actual se constituie într-o oportunitate de achiziţie a unităţilor de fond la un discount semnificativ faţă de maximele atinse la jumătatea anului trecut. Pe o perioadă de timp de 2-3 ani, acestea vor înregistra performanţe superioare celorlalte tipuri de fonduri", explică Răzvan Rusu, investment manager Certinvest SAI SA.

Relansarea BVB şi, implicit, a fondurilor care mizează pe acţiuni ar putea avea loc cu atât mai mult în condiţiile în care se vor derula IPO-uri (oferte publice iniţiale) importante în ultimul trimestru, subliniază preşedintele BCR Asset Management.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite