Fondurile de la BCR, pentru pensii si drumuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Privatizarea BCR este un subiect delicat, procesul fiind in plina desfasurare, iar ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, a acceptat sa acorde un interviu ziarului Adevarul, legat de aceasta tema.

Privatizarea BCR este un subiect delicat, procesul fiind in plina desfasurare, iar ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, a acceptat sa acorde un interviu ziarului Adevarul, legat de aceasta tema. Primul-ministru, Calin Popescu Tariceanu, a anuntat ca procesul va fi finalizat pana pe 21 decembrie. Avand in vedere ca duminica, 11 decembrie, guvernul se va intruni intr-o sedinta speciala in aceasta chestiune, am solicitat opinia d-lui Sebastian Vladescu, in calitate de presedinte al Comisiei de privatizare a BCR.
- Care credeti ca vor fi principalele consecinte ale privatizarii BCR asupra sistemului bancar romanesc?
- Comisia de privatizare nu este in pozitia de a aprecia efectele actiunii de privatizare, ci doar de a asigura un proces de privatizare legal, coerent si transparent. Tinta finala este realizarea unor parametri tehnici si financiari ai operatiunii cat mai favorabili cumparatorului.
Cert este ca nivelul dobanzilor nu va fi niciodata stabilit de un singur jucator, chiar daca acesta va fi cel mai mare. Deci, nu consider ca schimbarea proprietarului unui pachet de actiuni la BCR va fi un factor de influentare al nivelului dobanzilor pe piata romaneasca.
- Cum se va face plata pachetului de actiuni si in ce perioada?
- In cursul lui 2005 nu se vor incasa sume aferente vanzarii pachetului la BCR. Toata suma ce revine partii romane va fi incasata concomitent si impreuna cu ceilalti coproprietari - BERD si IFC - intr-o perioada pe care o estimam intre trei si sase luni de la semnarea contractului. Pentru garantarea operatiunii, suma va fi varsata intr-un cont escrow. Consider ca includerea BCR intr-un grup bancar cu vocatie europeana nu poate fi decat pozitiva, atat pentru banca, cat si pentru sistemul bancar romanesc. As vrea sa mentionez ca este, poate, pentru prima data cand un bun romanesc este recunoscut si disputat la adevarata lui valoare, o valoare care este recunoscuta a fi conform standardelor europene.
- Cand va deveni efectiva schimbarea actionariatului BCR?
- In momentul incheierii tranzactiei, dupa transferul actiunilor. Este o intreaga procedura.
- Cum vor fi folositi banii din privatizarea BCR?
- Ordinea preferintelor Ministerului Finantelor este bine stabilita: pilonul II de pensii, infrastructura sau plata datoriei publice.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite