Fonduri europene blocate din soft. Asesoft

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ONG-urile implicate în accesarea fondurilor europene spun că ar trebui să se renunţe la criteriul „primul sosit, primul servit“
ONG-urile implicate în accesarea fondurilor europene spun că ar trebui să se renunţe la criteriul „primul sosit, primul servit“

Ministerul Muncii a oprit ieri o licitaţie pentru 130 de milioane de euro din bani europeni, fiindcă a cedat sistemul informatic realizat de o firmă ce face parte din grupul Asesoft. Licitaţia electronică blocată ieri a fost deru­lată pe o aplicaţie de şase milioane de euro, realizată de o firmă a lui Sebastian Ghiţă, cel care a preluat managementul Realitatea TV.

Citeşte şi:
Fondurile europene nu sunt „moca"

Ieri, la ora 10.00, Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU) a deschis licitaţia pentru o linie de finanţare din fonduri europene, cu aplicarea principiului de selecţie „primul venit, primul servit". Temenul de aplicare a solicitărilor a fost de 24 de ore de la deschiderea licitaţiei.

Apetitul pentru bani europeni a crescut atât de mult în ultimul an de criză încât site‑ul AMPOSDRU a fost luat cu asalt imediat după ce s-a dat startul. În două ore au încercat să-şi înscrie proiectele în concurs aproximativ 2.500 de aplicanţi. Nu au reuşit, fiindcă sistemul informatic ACTION WEB a luat-o razna: unii au reuşit să completeze formularele, dar au fost scoşi din sistem în loc să fie înregistraţi, iar altora li s-a afişat pe ecran mesajul „Eroare" când au încercat să intre pe site. Firme şi organizaţii nonguvernamentale au sesizat imediat Ministerul Muncii că lucrurile au scăpat de sub control şi au cerut blocarea licitaţiei. După trei ore de haos, ministrul Ioan Botiş a decis anularea licitaţiei şi amânarea pentru o dată necunoscută încă.

Anchetă la serverele lui Sebastian Ghiţă

Ministerul a ordonat o anchetă care să stabilească motivele pentru care au picat serverele, dacă a fost vorba de un virus informatic, de un atac cibernetic sau de subdimensionarea sistemului folosit. Primele concluzii spun că vinovat este sistemul informatic, potrivit directorului de management al calităţii din cadrul AMPOSDRU, Dragoş Vlad. „Este vorba de o dezvoltare defectuoasă a sistemului. Este clar că acesta nu permite 1.000 de conectări pe secundă, iar numărul solicitanţilor a fost foarte mare".

Responsabili sunt cei din consorţiul TeamNet - Archidata SRL, care se ocupă de sistem: „Ne-au dat tot felul de explicaţii tehnice. Este adevărat că în contractul cu ei nu se precizează parametri de genul numărului de conectări, dar noi le-am cerut ca sistemul să funcţioneze permanent, fără opriri", spune Dragoş Vlad.

Disfuncţionalităţi similare  au mai existat şi în luna septembrie, la două licitaţii de înscriere în concurs, care nu au fost atât de solicitate precum cea de ieri. Conducerea AMPOSDRU le-a cerut firmelor care se ocupă de sistemul informatic să pună aplicaţia ActionWeb pe servere performante şi să le mute din sediul TeamNet în sediul Autorităţii de Management, spune Dragoş Vlad. „Termenul era pentru noiembrie, dar serverele sunt tot la ei. Mai mult, ne-au asigurat că n-o să avem probleme la licitaţia de acum", explică Dragoş Vlad.

Un sistem cu probleme

Consorţiul format din TeamNet SA şi Archidata SRL a semnat contractul pentru Action Web abia în octombrie. Contractul, în valoare de aproximativ şase milioane de euro, a fost scos la licitaţie în aprilie. Atribuirea a fost făcută în toamnă, pentru că procesul a fost contestat de firme care susţineau că toate precizările din caietul de sarcini au fost configurate astfel încât banii să ajungă la firmele „agreate". Contractul de şase milioane de euro era destinat pentru îmbunătăţirea sistemului existent din 2008, pe care l-a implementat chiar firma Archidata, din cauza căruia Comisia Europeană a suspendat rambursările din februarie până în mai anul acesta. Comisia a acuzat faptul că nu se introduceau informaţiile în timp real.

Contactaţi de „Adevărul", reprezentanţii ai firmei TeamNet ne-au spus că nimeni din conducerea firmei nu e disponibil pentru comentarii imediate faţă de acuzele aduse. Acţionar majoritar în grupul Asesoft, din care face parte TeamNet, este Sebastian Ghiţă, un tânăr milionar din Top 300. Anul acesta, Ghiţă a preluat managementul Realitatea Media.

ONG-urile cer schimbarea procedurilor

Flavia Preda, de la Coaliţia „ONGuri pentru Fonduri Structurale", spune că ar trebui să se renunţe la principiul „primul venit, primul servit" atunci când se licitează granturile europene. Nu pentru că cedează serverele, ci fiindcă scade calitatea proiectelor aprobate. Licitaţia rămâne deschisă 24 de ore, dar sunt selectate primele proiecte care însumează dublul sumei aflate în joc. Ieri au fost scoase la bătaie 130 de milioane de euro, iar valoarea maximă pentru un proiect este de 500.000 de euro. Asta înseamnă că selecţia se face din primele 260 de proiecte depuse, în ipoteza că toate cer suma maxim posibilă.

Dacă ar fi studiate toate proiectele create, inclusiv cele rămase în afara cursei, rata de absorbţie a fondurilor europene nu ar mai fi atât de mică: „Procentul de contractare este de 100%, însă multe proiecte pierd finanţarea pe parcurs, fiindcă nu fac faţă. Dacă s-ar alege din mai multe propuneri, ar exista şanse ca eşecurile să fie mai puţine", explică Flavia Preda.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite