Fonduri de 4,1 miliarde

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România poate accesa fonduri europene în valoare totală de 4,1 miliarde de euro, până în 2013, în cadrul Programului Operaţional Sectorial (POS) privind dezvoltarea resurselor umane, a

România poate accesa fonduri europene în valoare totală de 4,1 miliarde de euro, până în 2013, în cadrul Programului Operaţional Sectorial (POS) privind dezvoltarea resurselor umane, a declarat, ieri, coordonatorul de proiecte din cadrul Reprezentanţei Comisiei Europene, Aura Răducu. "Fondurile care vor fi alocate în cadrul acestui POS privind dezvoltarea resurselor umane se ridică la valoarea totală de 4,1 miliarde de euro.

Acest program sectorial face parte din Fondul European Social, care reprezintă continuarea programului PHARE pentru Coeziune Economică şi Socială", a explicat Răducu. Potrivit acesteia, programul este destinat unui număr de 850.000 de angajaţi din România, mai exact 9,3% din totalul angajaţilor la nivelul anului 2005. Potenţialii beneficiari ai acestor fonduri sunt agenţii economici, dar şi autorităţile locale, agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, ONG-urile, şcolile şi universităţile.

Proiectele sunt destinate dezvoltării capitalului uman, creşterii competitivităţii pe piaţa muncii, trainingurilor şi implementării unui stil de muncă bazat pe principiul învăţării pe toată perioada vieţii. Totodată, sunt incluse şi proiectele privind integrarea pe piaţa muncii a populaţiei rome, a persoanelor cu dizabilităţi şi a tinerilor absolvenţi.

Potrivit reprezentantului Comisiei Europene, ponderea finanţării proiectelor din bugetul naţional a fost redusă după aderare de la 25% la 15%. De asemenea, Ministerul Finanţelor Publice s-a angajat să asigure avansul de 20% pentru demararea proiectului, odată cu acoperirea plăţii taxei pentru valoare adăugată. La rândul său, coordonatorul de proiecte din cadrul fundaţiei pentru dezvoltarea societăţii civile, Octavian Rusu, a arătat că mediul privat a fost reticent până acum în ceea ce priveşte procesul de dezvoltare a conceptului de economie socială. "Există în prezent, în România, doar 27 de unităţi protejate economic, adică folosesc mai mult de 30% persoane cu dizabilităţi ca şi angajaţi. Reprezentanţii mediului privat trebuie să înţeleagă că vor găsi ajutor atât la ONG-uri, cât şi la autorităţile locale pentru proiectele lor de integrare a persoanelor cu dizabilităţi pe piaţa foţei de muncă", a mai spus Rusu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite