"Nici un leu din Fondul Public de Pensii pentru cresterea pensiilor parlamentarilor!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bogdan Niculescu Duvaz, purtatorul de cuvant al PSD, spune ca pensiile parlamentarilor europeni sunt comparabile cu salariile

Intrebata daca va aviza proiectul deputatului PSD, Smaranda Dobrescu, privind introducerea unei pensii suplimentare pentru parlamentari, Elena Dumitru, ministrul Muncii, a declarat ca, atata timp cat va fi ministru, nu va aviza un proiect care sa le dea parlamentarilor dreptul sa-si creasca pensiile pe seama contribuabililor la Fondul Public: "Chiar astazi am discutat cu doamna deputat Dobrescu, fiindca vreau sa vad exact textul pe care doreste sa-l avanseze in atentia colegilor sai parlamentari, dar pot spune, ca ministru al Muncii si responsabil pentru soarta atator pensionari, ca nici un leu din Fondul Public de Pensii nu va fi cheltuit pentru suplimentarea pensiilor parlamentarilor. Daca parlamentarii doresc venituri suplimentare la momentul pensionarii, trebuie sa plateasca, pentru acest venit suplimentar, intr-un sistem paralel. Toti banii din Fondul Public de Pensii vor merge catre cei care au dreptul, inclusiv pentru dumnealor parlamentarii, conform legii in vigoare, conform contributiei platite". In fata presei, Bogdan Niculescu Duvaz, deputat PSD si purtator de cuvant al partidului, a tinut isonul d-nei Dumitru: "Nu ar fi moral ca suplimentarea pensiei parlamentarilor sa se faca cu bani luati din contributia tuturor". Duvaz a tinut sa precizeze, insa, ca "nu e vorba de o lege speciala a pensiilor pentru parlamentari, ci de o lege a statutului parlamentarilor - ceruta de Uniunea Europeana -, in cadrul careia va exista, probabil, un capitol referitor la pensii. Aceasta prevedere va fi adoptata cautand o cat mai larga sustinere. Deci nu vom uza strict de majoritate. Personal, voi fi de acord cu aceasta prevedere. Este firesc ca un om, care, dupa un parcurs, indiferent cum, a fost ales si a reprezentat Romania, mai bine sau mai prost, sa nu trebuiasca sa isi vanda casa, sa se mute din apartament, sa-si schimbe tot standardul de viata, pentru ca a iesit la pensie". Desi a admis ca nu detine nici un fel de informatii privitor la existenta unor pensii speciale pentru parlamentarii din alte tari europene, Duvaz a opinat ca "exista, cu siguranta". El a adaugat ca salariile parlamentarilor europeni sunt "de 4-5 ori mai mari decat salariul mediu national" si ca pensiile demnitarilor respectivi sunt "comparabile" cu salariile.
Ion Iliescu despre justificarea parlamentarilor privind pensiile lor speciale
"Mira-m-as sa fie o cerinta europeana"
Presedintele Iliescu considera nerealista ideea unui fond privat de pensii pentru parlamentari. "Stai patru ani in Parlament, ce se poate aduna in patru ani? Cred ca este excesiva masura", a spus presedintele, adaugand ca nu cunoaste totusi foarte bine proiectul de lege aflat la Parlament. Parlamentarii intentioneaza sa cotizeze in timpul mandatului cu 5-10% din salariu, la un fond privat de pensii, urmand ca la pensie sa ridice o suma egala cu minim 50% din indemnizatie. Parlamentarii sustin ca o astfel de cerinta este impusa de Uniunea Europeana. "Mira-m-as!", a spus presedintele.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite