Fondul Proprietatea, listat la Bursă până în decembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administratorul va fi selectat în a doua jumătate a lui 2008 de către o comisie formată prin decizie a premierului. Condiţiile de lansare şi derulare a ofertei publice pentru listarea la

Administratorul va fi selectat în a doua jumătate a lui 2008 de către o comisie formată prin decizie a premierului.

Condiţiile de lansare şi derulare a ofertei publice pentru listarea la Bursă a Fondului vor fi stabilite, prin hotărâre de guvern, în lunile mai-iunie, după care va fi selectat administratorul. Potrivit autorităţilor, 37 de societăţi s-au arătat interesate până acum să administreze Fondul.

Fondul Proprietatea va fi listat la Bursă la sfârşitul anului, iar administratorul va fi selectat cel mai târziu în luna octombrie, existând 37 de societăţi interesate, a declarat, ieri, Emanoil Neguţ, preşedintele Consiliului de Supraveghere al Fondului. "Dacă lucrurile merg bine, previzionăm listarea Fondului la sfârşitul anului 2008", a spus acesta. Potrivit calendarului prezentat ieri, administratorul de Fond va fi selectat în luna iulie 2008 de către o comisie formată prin decizie a premierului.


Din cauza perioadei de concedii din vară, selectarea administratorului ar putea fi însă concretizată, potrivit lui Neguţ, cel mai târziu în octombrie. Contractul de consultanţă pentru selecţia administratorului de Fond va fi derulat în intervalul aprilie-mai, iar hotărârea de guvern privind selecţia administratorului, cu aprobarea caietului de sarcini, are ca termen-limită de iniţiere, avizare şi publicare luna august 2008.


Cota Finanţelor, stabilită în martie


Înainte de aceste proceduri, guvernul va stabili, până la sfârşitul lunii martie, cota oferită de Ministerul Economiei şi Finanţelor în oferta publică de vânzare a acţiunilor emise de Fondul Proprietatea.
Până la sfârşitul lunii iulie vor fi selectaţi atât intermediarul pentru listare, cât şi banca depozitară/custodele. Vor fi emise, totodată, reglementările specifice ale Comisiei Naţionale de Valori Mobiliare şi va fi pregătită documentaţia de înregistrare la CNVM şi la Bursă. Proiectul privind listarea Fondului este în întârziere faţă de calendarul anunţat iniţial. Acesta prevedea că tranzacţionarea pe piaţa de capital trebuia să fie iniţiată încă din 2007.

Despăgubiriîn două tranşe

Persoanele ale căror imobile au fost naţionalizate şi sunt îndreptăţite să obţină despăgubiri băneşti în numerar, în limita sumei de 500.000 de lei, vor primi banii în două tranşe. Dacă despăgubirea cuvenită depăşeşte acest cuantum, persoanele în cauză vor primi acţiuni la Fondul Proprietatea.

Pentru acordarea despăgubirilor băneşti, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor va emite decizia reprezentând titlul de despăgubire până la concurenţa sumei reprezentând cuantumul despăgubirilor, potrivit normelor metodologice de aplicare a legislaţiei în vigoare, aprobate ieri de guvern, prin hotărâre. În cazul titlurilor de despăgubire care au fost emise până la intrarea în vigoare a hotărârii, un duplicat al acestora va fi transmis, pe bază de tabel, către Direcţia pentru Acordarea Despăgubirilor în Numerar.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite