Fondul Proprietatea a făcut primele plăţi către despăgubiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zilnic, aproximativ 50 de persoane vor primi bani pentru proprietăţile confiscate de comunism. După ani întregi de aşteptări, Executivul a plătit, ieri, banii primelor 21 de persoane,

Zilnic, aproximativ 50 de persoane vor primi bani pentru proprietăţile confiscate de comunism.

După ani întregi de aşteptări, Executivul a plătit, ieri, banii primelor 21 de persoane, cărora comunismul le-a confiscat proprietaţile, statul dispunând de un fond de aproape 59 milioane de lei pentru cei care au ales varianta despăgubirilor în lei, şi nu cea a deţinerii de acţiuni la Fondul Proprietatea.

Dosarele de despăgubire ale primelor persoane care au primit ieri la Palatul Victoria titlurile de plată de la primul-ministru Călin Popescu Tăriceanu au fost alese în mod aleatoriu de calculatorul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP). Sursele de finanţare pentru acordarea despăgubirilor în numerar sunt practic dividendele aferente acţiunilor deţinute de stat la Fondul Proprietatea, sumele ce vor fi folosite pentru acordarea dividendelor ridicându-se la un nivel de aproape 59 milioane de lei.

"Despăgubirile vor fi acordate zilnic pentru 30-50 de persoane. Primele persoanele dintre foştii proprietari beneficiari de plăţile în bani sunt practic din întreaga ţară", a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), Ingrid Zaarour. Potrivit şefului ANRP, persoanele care au ales plata în numerar în cuantum maxim de 500.000 de lei pot depune dosarele de despăgubire în continuare până la sfărşitul lunii martie a anului viitor.

Despăgubirile care însă depăşesc această valoare vor putea fi acordate parţial în numerar, restul fiind acoperit de acţiuni la Fondul Proprietatea. Premierul Călin Popescu Tăriceanu a arătat că acordarea despăgubirilor reprezintă un gest normal pentru o ţară în care se pretinde că funcţionează domnia legii şi în care unul dintre principiile fundamentale ale Constituţiei este garantarea proprietăţii.

"Nu este decât un început pentru că dorim ca toţi cei care sunt într-o astfel de situaţie să beneficieze de aceeaşi rezolvare", a spus Tăriceanu.

2.000 de persoane au vrut acţiuni la Fondul Proprietatea

Pentru cei care au optat însă ca în schimbul proprietăţilor confiscate de regimul communist să primească acţiuni în cadrul Fondului Proprietatea, statul a început distribuirea dividendelor pentru acţionari la începutul lunii noiembrie, la o valoare brută pe acţiune de 0,002533334 lei. Astfel, până la acest moment, un număr de 191 acţionari persoane fizice au primit dividende de la Fondul Proprietatea, valoarea acestora ajungând la 31,5 milioane de lei.

Anul trecut, Fondul a înregistrat un profit care a depăşit 72 milioane de lei, veniturile din acest an fiind estimate la 225 milioane de lei, iar cheltuielile - la 40 milioane de lei. Potrivit ministrului finanţelor şi economiei, Varujan Vosganian, peste 600 de persoane au primit de la începutul acestui an acţiuni la Transelectrica, acestea fiind acordate la o valoare de 150% faţă de valoarea titlului nominativ.

"Vreau să anunţ pe cei care au făcut o astfel de opţiune şi pentru Transgaz că, începând cu luna ianuarie, vom proceda la fel în ceea ce priveşte aceste persoane care sunt, de asemenea, în număr mare", a spus Vosganian, care a mai adăugat că numărul foştilor proprietari care au optat pentru acţiuni la Fondul Proprietatea este de aproximativ 2.000 de persoane.

"Fondul Proprietatea va deveni, anul viitor, cel mai mare actor listat pe pieţele din Europa Centrală şi de Est, precum şi un brand al României, cu o puternică dimensiune morală, astfel încât proprietarii unor acţiuni listate la bursă să opteze pentru a-şi vinde acţiunile, nu pentru a solicita despăgubiri cash", a precizat Vosganian.

Acţiuni la societăţi cu greutate

Creat ca soluţie pentru despăgubirea foştilor proprietari deposedaţi de regimul comunist cărora nu li se mai pot restitui în natură averile confiscate, Fondul Proprietatea a devenit operaţional, ca societate pe acţiuni înregistrată la Registrul Comerţului, în decembrie 2005. Începând cu luna octombrie 2007, foştilor proprietari de imobile naţionalizate li s-a dat dreptul să aleagă cu privire la modalitatea de valorificare a titlurilor de despăgubire.

Până la listarea Fondului, foştii proprietari nu pot valorifica titlurile primite în contul despăgubirilor. Statul român, reprezentat de Ministerul Economiei şi Finanţelor, este acţionar majoritar al Fondului Proprietatea, iar alţi acţionari sunt persoane private, al căror număr a ajuns, la începutul lunii noiembrie, la 3.006 acţionari, cu o participaţie de 11,26% din capital.

Fondul Proprietatea deţine pachete de acţiuni la societăţi cu greutate din economia autiohtonă, acţiuni aflate în prezent în posesia statului. Este vorba de societăţi ca Petrom, Loteria Română, Imprimeria, Romgaz, RomTelecom sau Nuclearelectrica etc. Foştii proprietari vor primi acţiuni la acest fond şi, după listarea la bursă a fondului, vor putea vinde aceste acţiuni. Administratorul Fondului va fi ales printr-o licitaţie internaţională.Fondul va avea un capital social iniţial de aproape patru miliarde de euro.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite