Fondul Proprietatea, un nou motiv de dispută la Palatul Victoria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Tăriceanu i-a dat o săptămână ministrului finanţelor termen de gândire pentru a rezolva problema Premierul Călin Popescu Tăriceanu i-a cerut ministrului Finanţelor Publice,

Premierul Tăriceanu i-a dat o săptămână ministrului finanţelor termen de gândire pentru a rezolva problema

Premierul Călin Popescu Tăriceanu i-a cerut ministrului Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, la începutul şedinţei de miercuri a guvernului, să clarifice de urgenţă, mai precis săptămâna viitoare, situaţia Fondului Proprietatea.

Tăriceanu a afirmat că a citit un comunicat al CEDO, în care se arăta că statul român nu poate acorda despăgubirile persoanelor ale căror bunuri au fost preluate abuziv de regimul comunist, pentru că există probleme în funcţionarea Fondului Proprietatea.

Solicitarea premierului a venit după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a arătat că sistemul nu funcţionează. În 25 ianuarie, CEDO a obligat România la plata a 60.000 de euro către o persoană îndreptăţită, care şi-a revendicat un imobil şi terenul aferent, solicitând instanţelor române să anuleze contractele încheiate de stat cu chiriaşii, deveniţi între timp proprietari în baza Legii 112/1995. Curtea de la Strasbourg a decis ca guvernul român să-i plătească petentului 3.000 de euro ca daune morale şi 300 de euro cheltuieli de judecată.

Instanţa a arătat că nefuncţionarea Fondului Proprietatea pune în imposibilitate măsura despăgubirii românilor, proprietari ai caselor naţionalizate, astfel că Guvernul României este condamnat la plata daunelor pentru nerespectarea dreptului la proprietate.

Listarea la bursă, o ţintă prea îndepărtată

Fondul Proprietatea a fost înfiinţat la sfârşitul anului 2005, pentru a plăti daune persoanelor ale căror bunuri au fost confiscate în timpul regimului comunist şi care nu mai pot fi despăgubite în natură.

Capitalul Fondului, estimat la 3,9 miliarde de euro, este asigurat printr-un portofoliu de participaţii la diferite companii de stat sau privatizate, precum şi din venituri din privatizări. Fondul Proprietatea urmează să emită un număr de acţiuni limitat la valoarea estimată a despăgubirilor ce vor fi acordate.

Acţiunile emise de Fondul Proprietatea sunt transferate gratuit persoanelor care deţin titluri de despăgubire şi pot fi tranzacţionate de pe pieţele reglementate. După listarea la bursă a Fondului, foştii proprietari pot opta fie pentru vânzarea acţiunilor, fie pentru păstrarea lor şi încasarea de dividende, realizându-se astfel despăgubirea.

Până la desemnarea unei societăţi de administrare a Fondului, această sarcină revine Ministerului Finanţelor. Societatea de administrare nu a fost încă desemnată, astfel că perspectiva listării la bursă nu este una apropiată. În această situaţie, foştii proprietari sunt posesorii unor titluri de valoare pe care nu le pot valorifica.

Autorităţile au anunţat, recent, că se vor modifica şi procedurile de listare, pentru a facilita accesul cât mai rapid pe bursă al Fondului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite