Fond comun UE pentru inundaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şapte miniştri au convenit că agricultorii trebuie să fie protejaţi de secetă şi revărsarea râurilor Agricultorii au nevoie de ajutor financiar din cauza schimbării climei. Aceasta a

Şapte miniştri au convenit că agricultorii trebuie să fie protejaţi de secetă şi revărsarea râurilor

Agricultorii au nevoie de ajutor financiar din cauza schimbării climei. Aceasta a fost părerea exprimată de miniştrii agriculturii din statele UE, reuniţi la Tulcea.

La reuniunea informală a miniştrilor agriculturii din cele şapte state membre ale Uniunii Europene din Europa Centrală şi de Sud-Est, care a avut loc în judeţul Tulcea, în perioada 9-11 mai, a fost solicitat un ajutor pentru agricultorii afectaţi de urmările încălzirii globale.

Cehia se opune

Una dintre temele centrale ale discuţiilor informale purtate a fost gestionarea riscurilor în agricultură. Necesitatea unui mecanism de intervenţie în agricultură pentru situaţiile dificile provocate de intemperii nu a fost agreată de toţi miniştrii prezenţi la întâlnire.

"Nu toate statele au fost de acord cu această propunere. Este vorba de Cehia, care a motivat că fermierii trebuie să-şi asume riscurile şi să îşi facă asigurări", ne-a declarat subsecretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Mihaela Luca.

România susţine crearea fondului

Oficialul ministerului a subliniat că ţara noastră susţine crearea unui fond comunitar pentru acoperirea pierderilor în agricultură generate de calamităţile naturale. "Deocamdată este doar o propunere, iar în a doua jumătate a acestui an, la întâlnirea care va avea loc în Franţa, se va lua o decizie", a mai spus Mihaela Luca.

Toate statele membre prezente, adică Cehia, Bulgaria, Slovacia, Ungaria, Polonia România şi Slovenia, au susţinut ideea menţinerii sistemului de intervenţie, cel puţin la cereale, fiindcă situaţia actuală de pe piaţa mondială este temporară, pe termen lung fiind nevoie de "plasa de siguranţă" oferită de aceasta. Crearea unui sistem de gestionare şi a riscurilor comerciale este o altă necesitate supusă discuţiilor.

Miniştrii prezenţi au convenit că mecanismele de intervenţie în agricultură pot fi adaptate pentru a se interveni şi atunci când apar preţuri mici pentru a proteja interesele agricultorilor şi atunci când apar preţuri mari, pentru a-i proteja pe consumatori.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite